A Bónusz Magyar Állampapír kamata emelkedik

Miközben a piaci várakozások a kamatok csökkenésére utalnak, a Bankmonitor szakértői szerint meglepetést okoz, hogy a 2029/N BMÁP konstrukció éves kamata növekedni fog.

Magyarországon a lakossági állampapírok között a változó kamatozásúak kínálják a legmagasabb hozamot, annak ellenére, hogy az infláció és a jegybanki alapkamat csökkenő tendenciát mutat. A 2027/N BMÁP aktuális éves kamata 8,37%, a 2029/N BMÁP-é 8,01%, a 2039/J PMÁP-é 7,90%, míg a FixMÁP éves kamata 7% szinten áll. Ezek a kamatok a futamidő előrehaladtával változhatnak.

A 2029/N BMÁP esetében azonban a kamat 8,01 százalékról 8,13 százalékra emelkedik majd 2024. április 26-án.

Hogyan alakul ki a kamatemelkedés?

A bónusz állampapírok kamata két részből tevődik össze: a kamatbázisból és a kamatprémiumból. A kamatbázis a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának felel meg, amelyet négy különböző aukció eredményei alapján számítanak ki. A kamatprémium jelenleg 1,50%.

A Bankmonitor szakértői szerint a kamatemelkedés oka, hogy a magyar és nemzetközi inflációs várakozások módosultak, és a csökkenés nem olyan gyors, mint azt korábban várták. Ennek következtében a rövid futamidejű, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek hozama is megállt a csökkenésben, sőt enyhe növekedést mutat, ami beépül a lakossági állampapírok kamataiba is.