A Balaton nádasainak pusztulása

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legújabb felmérései szerint a Balaton nádasainak pusztulása elsősorban azokon a területeken figyelhető meg, ahol az emberi tevékenység évtizedek óta intenzív.

A Balaton nádasainak állapota az utóbbi években több helyen is romlott, és a tavalyi alsóörsi események után a kutatóintézet április eleji felmérései azt mutatják, hogy a pusztulás tendenciája tavasszal sem változik. A nádasok frontján, a víz felé még találhatók új, zöld nádszálak, de a part felőli oldalon a nádasok pusztulnak, és esetenként teljesen kihalt területek is kialakultak.

A kutatóintézet szerint a part felőli oldalon megjelenő sás és gyékény növények a korábbi helyzet ellentétét jelzik, hiszen korábban a víz felőli oldalon ment végbe a pusztulás, ami vékonyodó nádasszegélyeket eredményezett.

A nádpusztulások leginkább azokon a helyeken történtek, ahol a nádasok évtizedek óta intenzív emberi hatásnak vannak kitéve. A változásokat elsősorban a csónakkikötők, strandok és stégek környékén lehet megfigyelni, ahol a nádasok feldarabolódása jelentős, és ahol az elmúlt években friss építkezések és fejlesztések történtek.

A kutatóintézet felvételei 2024 áprilisának elején készültek, Alsóörs és Ábrahámhegy környékén, amelyek alapján megállapítható, hogy a nádasok pusztulása nem természetes folyamat, hanem az emberi tevékenység közvetlen következménye.