Egyedül vágott neki a világnak 12 évesen, most egy egész ország megismerheti a nevét

Molnár Martin autóversenyző, aki már 12 éves korában egyedül indult külföldre, hogy megvalósítsa álmát a motorsportban, most Európa egyik legerősebb formaautós utánpótlás-szériájában készül megmérettetni magát.

Molnár Martin 2024-től a brit Formula–4-es bajnokságban versenyez a Virtuosi Racing csapatával, ahol olyan híres pályákon is megmutathatja tudását, mint Silverstone, Brands Hatch és Donington.

Budapesten született 2008. augusztus 21-én, és már gyermekkorában eldöntötte a Balatonnál, hogy autóversenyző szeretne lenni. Édesapja, Molnár Zoltán, aki szintén autóversenyző volt, segítette őt az első lépések megtételében. Kezdetben a családi versenycsapatban, az Xforce Racingben, majd a Révész Racing támogatásával a Kart Republic gyári csapatában versenyzett. Tíz éves korától kezdve a legmagasabb szintű gokart-bajnokságokban ért el sikereket, és több országban is a legjobbak között tartották számon.

2020-ban 64 futamon 43 győzelmet aratott, és megnyerte az FIA közép-európai zóna-bajnokságát, a Central European Rotax Max Challenge-t, valamint az osztrák Rotax Max Challenge-bajnokságot is a MiniMax kategóriában.

12 éves korában Olaszországba költözött, ahol magántanulóként folytatta tanulmányait, és hét hónap alatt megtanult olaszul. A nápolyi mentora miatt a nápolyi nyelvjárást is elsajátította, így Molnár Martin tréfásan azt mondja, három és fél nyelven tud kommunikálni.

14 éves korától önállóan intézi ügyeit, és jelenleg Kiss Pál Tamás, az ex-autóversenyző segíti karrierjének alakítását. Kiss Pál Tamás korábban a brit Formula Renault-bajnokságban szerzett bronzérmet, és a GP3-ban futamgyőzelmet aratott.

Martin 2022 nyarán teljesítette első Formula-4-es tesztjét a Hungaroringen, majd az olasz Energy Corse csapatával az FIA gokart-világbajnokságon versenyzett. Az OK kategóriában az FIA Karting világranglistát is vezette egy időben.

A brit Formula–4-es bajnokságban az első pár futamot tapasztalatszerzésnek szánja, és célja, hogy az újoncok között a legjobb ötbe kerüljön. A szezont megelőző teszten Brands Hatchben a harmadik legjobb időt érte el.

Molnár Martin angliai szereplése mérföldkő a magyar autó-motorsport történetében, hiszen ő az első magyar pilóta, aki FIA minősítésű brit bajnokságban áll rajthoz.

A célja, hogy eljusson a Formula–1-ig, amire 2029–2030 környékén lehet esélye, ha minden tökéletesen alakul. Jelenleg az élete három dolog körül forog: edzés, iskola és autóversenyzés. Hideg Ádám, a másik magyar tehetség, az olasz Formula–4-es bajnokságban folytatja, és bár nem állnak szoros kapcsolatban, figyelemmel kísérik egymás eredményeit. A magyar autósport számára az lenne a nagy durranás, ha egyszerre két magyar pilótának szurkolhatnánk a Formula–1-ben.