Az evolúció ritka pillanata: tudósok figyeltek meg egy milliárd éves eseményt

Egy rendkívül ritka evolúciós esemény tanúi lehettek a Kaliforniai Egyetem kutatói, amikor két különböző élőlény egyesülését figyelték meg, ami utoljára a növények megjelenésekor történt a Földön.

A Kaliforniai Egyetem tudósai egy olyan eseményt rögzítettek, amely a becslések szerint nagyjából egymilliárd évente fordul elő. A Cell és a Science folyóiratokban megjelent tanulmányokban ismertetett esemény során egy élőlény bekebelezte a másikat, ami az evolúció szempontjából jelentős változást eredményezett.

Az elsődleges endoszimbiózisnak nevezett jelenség során egy sejt egy másikat fogad be, és azt saját szervként használja fel. Ebben az esetben a gazdasejt tápanyagot, energiát és védelmet biztosít a bekebelezett sejt számára, ami végül elveszíti önálló életképességét.

Az elsődleges endoszimbiózis a Föld életének 4 milliárd éves történetében feltételezések szerint csak kétszer történt meg. Az első alkalommal egy ősbakérium (archaea) egy baktériumot nyelt le, amelyből a mitokondriumok alakultak ki, körülbelül 2,2 milliárd évvel ezelőtt. A második esetben, 1,6 milliárd évvel ezelőtt, fejlettebb sejtek cianobaktériumokat kebeleztek be, amelyekből a kloroplasztiszok, a fotoszintézisért felelős sejtszervecskeként váltak ismertté.

A most megfigyelt esemény során a Braarudosphaera bigelowii nevű algafaj egy cianobaktériumot kebelezett be, amely lehetővé teszi számára, hogy közvetlenül a levegőből kössön meg nitrogént, és így hasznos vegyületeket állítson elő.

A kutatók röntgen segítségével vizsgálták az algát, és megállapították, hogy a benne lévő atelocyanobacterium thalassa (Ucyn-A) nevű baktérium növekedése összhangban van az algáéval, ami az elsődleges endoszimbiózis működésének közvetlen bizonyítékát szolgáltatja.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek az új élőlényen, hogy még többet megtudjanak az evolúció működéséről.