Tigrisek végeztek egy krokodillal egy indiai nemzeti parkban

Egy indiai nemzeti parkban egy tigris és három kölyke leterített egy méretes krokodilt, a ragadozó család később a hüllő teteméből lakmározott – számolt be róla a Live Science.

A történtekről videófelvétel is készült, amelyen látható, hogy a tigriscsalád éppen a legyőzött krokodil maradványaiból táplálkozik. A tigrisek ismertek kiváló úszó képességükről, ami lehetővé teszi számukra, hogy a víz közelében tartózkodó, így sebezhetőbb krokodilokra vadásszanak.

A nemzeti park személyzete elmondása szerint a bengáli tigrisek (Panthera tigris tigris) csak ritkán ejtenek el krokodilokat, mivel főként szárazföldi zsákmányállatokra, mint például disznókra, szarvasokra vagy elefántborjakra vadásznak. Az esetet rögzítő videón látható Riddhi nevű tigrisanya azonban kivételnek számít, hiszen ő és az ő anyja, a 2016-ban elhunyt Machli is ismert volt a krokodilvadászatról. Machli egy alkalommal egy 4,3 méter hosszú krokodilt ejtett el.

Az indiai vadonban történt események mellett a tudományos világ egy másik figyelemre méltó felfedezésével is gazdagodott. A Live Science beszámolója szerint az eddig ismert legnagyobb kígyófajt fedezhették fel Indiában. A korábban ismeretlen faj a Vasuki Indicus nevet kapta, amely a hinduizmusból ismert óriáskígyóra, Vászukira utal. A kutatók 27 megkövesedett gerinccsigolyát találtak egy lignitbányában, melyek alapján azonosították az új fajt. A szakértők szerint az óriási kígyó akár a 15 méteres hosszt is elérhette, ezzel leelőzve a korábbi rekordert, a 13 méteres Titanoboa cerrejonensis-t. A V. Indicusnak feltehetőleg széles, henger alakú teste volt, és arra lehet következtetni, hogy főként szárazföldön élt.

A Live Science egy másik cikkében a mosolygás és a boldogság kapcsolatát vizsgáló kutatásokról is beszámolt. A Psychological Bulletin folyóiratban megjelent 2019-es metaanalízis szerint a vigyorgás nemcsak felerősíti, hanem meg is teremti a boldogság érzését. Nicholas Coles, a Stanford Egyetem érzelmekkel foglalkozó kutatója vezetésével létrehozott nemzetközi kutatócsoport, a The Many Smiles Collaboration egy tanulmányban több mint 3800 résztvevőt vizsgált 19 országból. A kutatók három különböző módon bírták mosolygásra a résztvevőket, és a vizsgálatok során arra jutottak, hogy még a színlelt vigyor is képes boldogabbá tenni az embereket. Az érzelmekhez kapcsolt izmok megmozgatása tehát nemcsak mosolygásnál, hanem más érzelmek kifejezésénél is hatásos lehet.