Irán Izrael elleni támadásra készül

Irán Magyarországon keresztül üzente meg Izraelnek, hogy támadásra készül. Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter szerint a fenyegetést Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közvetítette, aki Ali Bagheri megbízott iráni külügyminisztertől kapta az információt.

A The Jerusalem Post és az Index értesülései szerint Irán eldöntötte, hogy megtámadja Izraelt, és ezt a szándékát Magyarországon keresztül közölte. Jiszrael Katz külügyminiszter hétfőn hozta nyilvánosságra ezt a hírt, miközben Izrael intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy elkerülje a további katonai akciókat és a közvetlen háború kitörését az Iszlám Köztársaság és a zsidó állam között.

Szijjártó Péter, aki a fenyegetést közvetítette, telefonon egyeztetett mindkét fél külügyminiszterével. A magyar miniszter Facebook-oldalán tett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a közel-keleti történések aggodalommal töltik el a világot, és hogy a megbeszélések sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk. A hvg.hu értesülései szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumot megkeresték az ügyben, de egyelőre nem érkezett tájékoztatás a tárca felől.

A magyar álláspont egyértelmű: nem engedhető meg, hogy Izraelt még egyszer olyan terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor minden lehetséges lépést meg kell tenni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében.

A külföldi sajtóban megjelent cikkek szerint Irán és a Hezbollah hamarosan támadást indíthat Izrael ellen, amit sokan hétfőre vártak, de egyelőre ez elmaradt. Eközben Izrael egy újabb Hamász-vezető likvidálását jelentette be. A The Jerusalem Post szerint Irán bosszút fognak állni a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníje meggyilkolásáért, és ezt az információt Szijjártó Péteren keresztül közölték Izraellel. Yisrael Katz izraeli külügyminiszter szerint a világnak be kell hajtania Iránon az agresszív fellépésért fizetendő árat, és hogy Irán eltökélte magát a zsidó állam elleni támadás mellett azt követően, hogy a múlt héten egy pokolgépes merénylet során életét vesztette Iszmail Haníje, a Hamász politikai ágának vezetője Teheránban. Teherán már korábban jelezte, hogy a regionális háborút el kívánják kerülni, ugyanakkor "meg kell büntetni" Izraelt a Haníje elleni támadás miatt. Jeruzsálem erre annyit válaszolt, hogy az iráni támadás mérete alapján fogják eldönteni, hogyan reagáljanak.

Az izraeli sajtó alapján az Izraeli Biztonsági Ügynökség új atombunkert alakított ki Jeruzsálemben a föld alatt, amely minden fegyverrendszerrel szemben védve van. A Nemzeti Irányítási Központnak nevezett bunker célja, hogy szükség esetén akár hosszabb időre is teljes körű védelmet nyújtson a politikai és katonai vezetők számára, és az ország és a hadsereg irányítása zavartalanul folyhasson. A pontos helyét és mélységét nem közölték, de tudni lehet, hogy az óvóhely több száz ember befogadására alkalmas, lakószobákkal, irodákkal és tárgyalótermekkel van ellátva, valamint egy parancsnoki központtal, amely szoros kapcsolatban áll a Tel-Avivban található izraeli védelmi minisztériummal.