Keményen odaszólt Sulyok Tamás, elmondta, ki az úr az Európai Unióban

Magyarország 2004. május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja, és hamarosan kezdődik a magyar EU-elnökség is. Sulyok Tamás köztársasági elnök a szomszédos országok államfőivel tartott informális találkozón Szlovéniában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió alapszerződésének urai a tagállamok, és a szuverenitás nem ruházható át.

Az EU-csatlakozás 20. évfordulójának közeledtével Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte, hogy az Unióban a tagállamoké a főszerep, és a szuverenitásuk megkérdőjelezhetetlen. A köztársasági elnök Brdo városában találkozott a környező országok államfőivel, és közösségi oldalán osztotta meg gondolatait az eseményről.

Sulyok Tamás szerint az Európai Unió soha nem lesz olyan hatékony, mint egy nemzetállam, de türelemre int mindenkit, mivel az Unió keretein belül rengeteg mindent elértünk. Az alapszerződésben meghatározott szerepek és hatáskörök betartását szorgalmazza.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy az Unióban elért vívmányok, mint a különböző szabadságjogok gyakorlása vagy a személyek és az áruk szabad áramlása, megőrzése közös feladat. Magyarország számára továbbra is fontos a jó viszony és a kölcsönös érdekeken alapuló gazdasági együttműködés a környező államokkal és minden más európai országgal.

A múlt héten a brüsszeli rendőrség blokád alá vette a NatCont, a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett volna. A pódiumbeszélgetést végül megtartották, ahol a magyar kormányfő új vezetők szükségességéről beszélt Európában, és cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin szövetségese lenne.