Romániai aggodalmak: Háborútól való félelem az élen

Romániában a legnagyobb aggodalmat nem a megélhetési problémák, hanem az ország háborúba sodródásának lehetősége kelti a lakosság körében – derült ki az INSCOP legújabb közvélemény-kutatásából.

Az INSCOP által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 33 százaléka tart a leginkább Románia háborúba keveredésétől, míg a drágulástól való félelem 28,6 százalékkal a második helyre szorult. Tíz évvel ezelőtt, 2014-ben, a Krím félsziget Oroszország általi annektálása után készült felmérésben még csak 9,9 százalék sorolta az első helyre a háborús aggodalmakat, akkor a drágulástól való félelem (24,5 százalék) és a munkahely elvesztésétől való rettegés (22,7 százalék) állt az élen.

A mostani kutatásban a résztvevők 30,8 százaléka gondolta úgy, hogy Románia jó irányba halad, míg a többség, 62,5 százalékuk pesszimista az ország jövőjét illetően. Az egészségük romlásától való félelem aránya a tíz évvel ezelőtti 17 százalékról 18,5 százalékra nőtt, míg a jövedelem csökkenésétől való aggodalom 16 százalékról 4,9 százalékra csökkent.

A közvélemény-kutatást telefonos módszerrel végezték, egy 1100 fős országos mintán, és a választási részvételi szándékkal, valamint pártpreferenciákkal kapcsolatos eredményeket a következő napokban teszik közzé.