Rejtélyes tűzesetek és hadihajó támadás Oroszországban

Több oroszországi nagyvárosban, köztük Szentpéterváron és Voronyezsben is tűz ütött ki az éjszaka folyamán, főként ipari épületek környékén. A rejtélyes tűzesetek még a moszkvai régiót sem kímélték, miközben a Fekete-tengeren egy ukrán rakétatámadás érte a világ legöregebb, még aktív hadihajóját.

Orehovo-Zujevo iparvárosában, Moszkva közelében egy vállalat épülete mintegy 1200 négyzetméteren égett. Az orosz sürgősségi szolgálatok nem közölték, hogy melyik céget érintette a tűzeset.

Szentpéterváron, a moszkvai kerületben egy benzinkúton is tűz ütött ki, amely teljesen leégett. A tűz okát és eredetét nem ismerték meg. Ugyanakkor a városban történt egy másik incidens is, ahol az ukrán haditengerészet egy rakétája megrongálta a Szevasztopol egy dokkjában tartózkodó Kommuna nevű orosz tengeralattjáró mentőhajót. A Kommuna, amely a világ legöregebb, még aktív szolgálatot teljesítő hadihajója, még az első világháborút megelőző évben, 1913-ban bocsátották vízre.

Voronyezsben egy gépgyártó üzem műhelyében keletkezett tűzben három ember vesztette életét, további kettő pedig megsérült. A tüzet eloltották, a lángok körülbelül 3000 négyzetméteres területen csaptak fel.

A tűzesetek okát illetően egyik forrás sem, sem orosz, sem ukrán, nem szolgáltatott információval arról, hogy ukrán akció állhat-e a háttérben, vagy csupán véletlen egybeesésről van szó. A Kommuna hajó megrongálásával kapcsolatban az ukránok egy tweetben jelentették be a támadást, amit videófelvételek is megerősítenek, de a hajó pontos károsodásának mértékét még nem ismerték meg. A Kommuna története során több fontos szerepet is betöltött, például a második világháború alatt az ostromlott Leningrádban, ahol a Ladoga-tó fenekéről mentett ki süllyedt tankokat és egyéb járműveket. Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően pedig a Moszkva-cirkáló roncsai közül mentette ki a még használható fegyverzetet.