Új rekord az Északi-sark felett: Orosz ejtőernyősök tízezer méteres zuhanása

Mihail Kornyijenko, Denis Efremov és Alekszandr Lynnik új rekordot állítottak fel, amikor több mint 10 ezer méter magasságból ugrottak ki egy repülőgépből az Északi-sark felett. A hagyományos ejtőernyős ugrások általában 3000-4500 méteres magasságból történnek, de az orosz ejtőernyősök több mint a duplájára emelték ezt a számot.

Az Iljusin-76-os típusú repülőgépből történt ugrás során a férfiak olyan magasságban voltak, ahol a kereskedelmi repülőgépek is közlekednek, a troposzféra és a sztratoszféra határán. Ebben a magasságban a hőmérséklet elérheti a mínusz 50 Celsius-fokot, ami a zuhanás során akár mínusz 70 foknak is érezhető.

A kihívásokkal teli ugráshoz különleges fűtött ruházatra volt szükség, és felmerült a szkafander viselésének lehetősége is. Végül azonban csak oxigénmaszkot viseltek, és az ugrás előtt tiszta oxigént lélegeztek be, hogy csökkentsék a vérük nitrogénszintjét és elkerüljék a dekompressziós betegséget.

Az ejtőernyősök nem csupán a rekorddöntés miatt vállalkoztak erre az ugrásra, hanem egy új kommunikációs rendszer tesztelése volt a céljuk, amellyel az amerikai irídium-alapú rendszerrel kívánnak versenyre kelni.

A szabadesés körülbelül 2,5 percig tartott, és az ejtőernyőket körülbelül 1000 méter magasságban nyitották meg. A legmagasabb ugrás rekordját továbbra is Alan Eustace tartja, aki 2014-ben több mint 41 ezer méter magasságból ugrott.