Donald Trump büntetőperének kezdete

New Yorkban megkezdődött Donald Trump volt amerikai elnök büntetőpere, amelyet a politikus politikailag motiváltnak tart. A vád és a védelem már előterjesztette nyitóbeszédeit, és a tárgyalás így belépett az érdemi szakaszba.

A vádirat 34 pontját ismertetve az ügyészek azzal vádolják Trumpot, hogy 2016-os választási kampánya során gazdasági bűncselekményeket követett el, hallgatási pénzeket jogi költségként álcázva. A védelem ezzel szemben bemutatta saját kiinduló álláspontját.

A tárgyalás előtt Juan Merchan bíró döntése értelmében, ha Trump tanúként megjelenik, akkor az ügyészek keresztkérdéseket tehetnek fel neki más üzleti pereiről is, beleértve egy olyan polgári bírósági eljárást, ahol több száz millió dolláros bírságot szabtak ki rá. Azonban a bíró nem engedélyezte, hogy a vád egy Trumpot érintő filmet lejátsszon a tárgyalóteremben.

A vád tanújaként Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje is megjelenhet, akit korábban hamis tanúzásért és egyéb bűncselekményekért ítéltek el. A védelem azonban kifogásolja Cohen tanúként való megjelenését, mivel nyilvánosan kifejezte, hogy börtönben szeretné látni egykori munkaadóját, és ezt egy fórumon is kijelentette.

Trump a bíróság előtt újságíróknak nyilatkozva minden ellene indított büntetőeljárást "Biden-pernek" nevezett, amelyeket szerinte politikai okokból Washingtonból irányítanak, céljuk pedig a választásokba való beavatkozás. Kampánystábja Alvin Bragg kerületi ügyészt párti elfogultsággal vádolta, a vádiratot pedig gyenge lábakon állónak minősítette, továbbá Juan Merchan bírót a demokraták iránti elfogultsággal vádolta.

Az esküdtszék kiválasztása egy hétig tartott, és a 12 tagból és 6 póttagból álló csoport egyik tagja aggodalmát fejezte ki a médiafigyelem miatt, de végül úgy döntött, hogy marad. A tárgyalás várhatóan 4-6 hétig fog tartani.

Ez a bírósági tárgyalás példátlan az amerikai jog- és politikatörténetben, mivel korábban hivatalban lévő elnök ellen még soha nem indult büntetőeljárás. Jelenleg négy büntetőper van folyamatban Trump ellen.