Kína nagyvárosainak süllyedése aggasztó méreteket ölt

Egy friss tanulmány szerint Kína nagyvárosainak közel fele süllyed, és a jelenség fő oka a túlzott vízkivitel. A BBC által ismertetett kutatás eredményei szerint minden hatodik városban az évi süllyedés meghaladja a 10 millimétert.

Az elmúlt évtizedekben Kína városi területei robbanásszerű urbanizáción mentek keresztül, ami jelentős vízkivonással járt együtt. A part menti városok esetében a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés tovább súlyosbítja a helyzetet.

A talajsüllyedés problémáját már az 1920-as években észlelték Sanghajban, de a jelenség az utóbbi időben szélesebb körben is megfigyelhető. Zurui Ao, a Beidou Kutatóintézet munkatársa és csapata 82 települést vizsgált meg műholdas adatok segítségével, és megállapították, hogy a városi területek 45 százaléka évente több mint 3 millimétert süllyed.

A kutatás során azonosítottak olyan területeket is, ahol a süllyedés mértéke évente 10 milliméternél is nagyobb, ez pedig körülbelül 67 millió embert érint. A süllyedés mértékét befolyásoló tényezők között szerepel a geológia, az épületek tömege és a talajvíz vesztesége. A városok és környékük vízkészleteinek kimerülése miatt kezd el roskadozni a talaj és az infrastruktúra.

A talajsüllyedést előidéző egyéb tényezők között említik a városi közlekedési rendszereket, az ásványi anyagok kinyerését és a szénbányászatot. Különösen aggasztó a helyzet Pingdingsan északi részén, ahol a föld évi 109 milliméterrel süllyed.

A part menti területeken a tengerszint emelkedése mellett a talaj süllyedése komoly veszélyforrást jelent. A kutatók szerint a szárazföld gyorsabban süllyed, mint ahogy a tenger szintje emelkedik, és ez a két folyamat együttesen százmillió embert fenyeget.

A tanulmány szerint léteznek hatékony stratégiák a süllyedés lassítására, mint például a vízgazdálkodás javítása.