Újabb medvetámadás Szlovákiában

Szlovákiában nem múlt el a hétvége medvetámadás nélkül, egy túrázó férfi lett a legújabb áldozat a kiszucaújhelyi járásbeli Gerebesben (Povina).

Az Új Szó Online beszámolója szerint, melyet a Nový Čas című portálra hivatkozva közöltek, a ragadozó a falu egy önkéntes tűzoltójára támadt, aki egy szakmai előadás után döntött úgy, hogy kirándul egyet a hegyekben, és a Ľadonhora nevű hegy felé vette az irányt. A támadás során a férfi bal combjának belső részét harapta meg a medve, és a jobb csípőjén is zúzódások keletkeztek. A sérült sokkot kapott, és a zsolnai kórházba szállították. A férfi maga értesítette a segélyszolgálatokat a történtekről, testvére érkezett a segítségére, végül a felesége vitte kórházba.

Az utóbbi időben Szlovákiában megszaporodtak a medvetámadások. Márciusban Liptószentmiklós belvárosában öt embert sebesített meg egy medve, amelyet később kilőttek. Áprilisban is történt két támadás: az egyik a liptószentmiklósi járásban, a másik pedig a Polyána hegységben esett meg.

Soňa Mäkká, a Denník napilap újságírója, aki gyakran foglalkozik medvetámadásokkal, a szlovákiai medvepopuláció nagyságát illetően egy cseh kutatást említett. E szerint a kutatás szerint a populáció létszáma körülbelül 1056 egyed, amit azonban más szlovák kutatók kritizáltak a mintavétel elégtelen volta miatt. Ennek ellenére ez az adat került bejelentésre az Európai Bizottságnak.

Szlovákia és Románia, amely szintén küzd a medvetámadások problémájával, közösen szeretné elérni az Európai Unió Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsánál, hogy a medvék alacsonyabb védelmi kategóriába kerüljenek, így könnyebb lenne szabályozni a populációjukat.