Kínának kémkedhetett három német állampolgár

Kémkedés gyanúja miatt letartóztattak Németországban három személyt, akik állítólag katonai technológiát próbáltak átjuttatni a kínai hírszerzésnek.

A német hatóságok három állampolgárt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy katonai célokra felhasználható technológiát kívántak átadni a kínai titkosszolgálatnak. A ZDF és a német szövetségi ügyészség értesülései szerint a letartóztatások megtörténtek.

Az ügyészség tájékoztatása alapján egy düsseldorfi házaspár, Herwig F. és Ina F., együttműködési megállapodást kötött egy német egyetemmel. A megállapodás célja egy olyan tanulmány elkészítése volt, amely egy kínai szerződéses partner számára készült volna, és amely gépalkatrészekkel foglalkozott volna, melyek nagy teljesítményű hajómotorokhoz, így hadihajókhoz is használhatók.

A harmadik vádlott, Thomas R. esetében az ügyészek szerint közvetlen kapcsolat állt fenn a kínai állambiztonsági szolgálattal (MSS). Thomas R. az MSS egyik alkalmazottjának ügynöke volt, és az ő tartótisztje számára készült volna a tanulmány. A vádak szerint a vádlottak az MSS megbízásából és finanszírozásával vásároltak egy speciális lézert Németországban, amit aztán engedély nélkül szállítottak Kínába.

A gyanúsítottak legalább 2022 júniusa óta, de lehet, hogy még korábban is dolgozhattak a kínai hírszerzésnek. Őrizetbe vételük idején épp olyan kutatási projektekkel kapcsolatban folytattak tárgyalásokat, amelyek a kínai tengeri harci képességek bővítéséhez lehettek hasznosak Peking számára.

Nancy Faeser német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a berlini kormány nagy figyelemmel követi a kínai kémkedés jelentette fenyegetést és kockázatot az üzleti és tudományos területeken. A német kormány egyik szóvivője azt mondta, hogy a három őrizetbe vett német állampolgár esetét alaposan megvizsgálják, és megteszik a szükséges válaszlépéseket.

Olaf Scholz német kancellár egy hete tett látogatást Kínában, ahol nyomást gyakorolt Pekingre Oroszország háborús gazdaságának támogatása miatt. Németország szerint Kína olyan kettős felhasználású termékeket exportál Oroszországba, amelyek a harctéren is bevethetők.

A berlini kínai nagykövetség nem válaszolt a történtekkel kapcsolatos megkeresésekre. Németországban ez már a második kémügy néhány napon belül: a múlt héten két német-orosz állampolgárt tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy Oroszországnak kémkedtek. A német biztonsági hatóságok hónapok óta fokozott kémtevékenységre figyelmeztetnek, különösen Oroszország és Kína részéről.