Korlátlan energia fillérekért? Igen! Itt a jóárasított fúziós reaktor

Úttörő tervek születtek a filléres, de korlátlan energiatermelés területén. A Muse egy olyan fúziós reaktor lenne, amely 3D-nyomtatott és készen kapható alkatrészekre támaszkodik.

Egészen idáig a fúziós reaktorok egyet jelentettek a bonyolult és méregdrága projektekkel, amelyekhez különleges ötvezetek szükségesek. Gondoljunk csak a tokamak vagy a sztellarátor típusú szerkezetekre. Ezt az elméletet helyezte teljesen új megvilágításba a MUSE sztellarátorról született tanulmány, amelyet 2023-ban osztottak meg a Journal of Plasma Physics folyóiratban.

A tanulmány lényege az, hogy az állandó mágnesek használata jelentősen leegyszerűsítheti a sztellarátor mágneses mezőt alkotó tekercseit, amelyeket aztán elsősorban a toroidális, vagyis körgyűrű alakú mágneses áramláshoz használnak. Ezt az egyszerűsített technológiát ültetnék be a MUSE rektorba, amelybe csak korlátozott számú toroidális mezőtekercset helyeznének, a vákumtartályt pedig 3D nyomtatott szerkezetekkel vennék körül.

Így a mágnesek egy olyan mintázatot követnének, amelyek segítik a plazma formájának kialakítását, miközben - az ígéretek szerint - nem igényelnek sem áramellátást, sem pedig hűtést.

Azonban P. Helander és kutatótársai által megálmodott MUSE nevű projektnek még szembe kell néznie néhány akadállyal: mivel az állandó mágnesek miatt korlátozott a térerősség, képtelenség behangolás, valamit magas hőmérséklettel is gondjuk lehet.

Ennek ellenére a Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) kutatói azt ígérik, hogy hamarosan megkezdik a tényleges kísérleteket a MUSE tervei alapján, írja a Hackaday.