Vigyázat, csalók az MNB nevében!

Újabb csalási kísérlet került napvilágra, ahol a bűnözők az MNB nevét és logóját, valamint hazánk címerét felhasználva próbálnak meggyőzőnek tűnni. Az MTI által közölt jegybanki közlemény szerint a csalók egy hamis víruskezelő program letöltésére buzdítanak magánszemélyeket, állítva, hogy azt az MNB támogatja.

Az MNB azonban hangsúlyozza, hogy semmilyen víruskezelő programot nem készít, nem is támogat, és nem is kommunikál közvetlenül az ügyfelekkel ebben a témában. A csalók által küldött emailben található linkre kattintva a gyanútlan áldozatoknak személyes és banki adataikat kell megadniuk, amelyekkel a bűnözők könnyedén hozzáférhetnek a számláikhoz.

A jegybank arra figyelmeztet, hogy a banki ügyfelek legyenek óvatosak, ne telepítsenek ismeretlen forrásból származó szoftvereket, és csak megbízható applikációkat töltsenek le eszközeikre. Amennyiben valaki kapcsolatba került a csalókkal vagy áldozatul esett nekik, érdemes a rendőrséghez fordulni.

A nagyobb hitelesség elérése érdekében a csalók a jegybank nevét, céglogóját, valamint hazánk címerét is felhasználják. A hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. A letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást.

A jegybank nem levelez közvetlenül – vírusírtó vagy bármilyen üzleti megoldást ajánlva – lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó programot, továbbá nem ad megbízást arra vonatkozóan, hogy nevében ilyet bárki tegyen, illetve ezt hirdesse.

Célszerű az ilyen csaló próbálkozásokat jelezni az MNB-nek és a rendőrségnek, akár magánszemélyeket, akár gazdasági társaságokat érintenek. Ha egy ügyfél esetleg mégis telepítette a programot, melynek felhasználásával a csalók megkárosították, érdemes haladéktalanul bejelenteni a számlavezető banknak (az összeg visszaszerzése érdekében) és a nyomozóhatóságnak.