Exét felrobbantani akaró férfi ügye

Jogerősen is súlyos büntetésre számíthat az a büntetett előéletű férfi, aki betört volt szerelme házába és kilyukasztotta a gázcsövet, hogy a kiáramló gázzal megölje a nőt. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványt tett az első fokon kilenc évre ítélt férfi büntetésének helybenhagyására.

A férfi és a nő között 2021 nyarán alakult ki szerelmi kapcsolat, de a férfi italozása miatt ez az év végére megromlott. Több mint két évvel ezelőtt azonban újra felvették egymással a kapcsolatot.

A vádlott 2022 március 7-én, amíg a nő dolgozott, felfeszítette a ház egyik ablakát, betört a házába és több helyen is kilyukasztotta a tűzhelyhez csatlakozó gázcsövet. Amikor a nő hazaért, észlelte az erős gázszagot és a megrongált gázcsövet, ezért elzárta a gázt és kiszellőztette a lakást. A férfi a gázcső megrongálását a nő kutyáira fogta, majd másnap, amikor a nő ismét munkába ment, visszament a lakásba az ablakon keresztül és megint kinyitotta a gázcsapot, a nő kölyökkutyáit pedig magával vitte.

A nő a délelőtt folyamán egy munkatársával hazament, hogy a sérült gázcsövet kicseréljék, de a házba lépve ismét észlelte a gázszagot. Ekkor újra elzárta a gázcsapot és értesítette a rendőrséget. A gáz berobbanása közvetlenül veszélyeztette volna a nő életét.

A Nyíregyházi Törvényszék kilenc év börtönbüntetésre és kilenc év közügyektől való eltiltásra ítélte a férfit, azzal, hogy szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az elkövető és a védője elsősorban felmentésért, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azonban úgy véli, hogy az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott volt. A férfi szándéka mindkét napon a nő életének kioltására irányult, és a gázrobbanás elmaradása csupán a véletlenen múlott. Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt az ügyben.