FIFA új világbajnoksága és az Apple közvetítési jogai

A FIFA és az Apple tárgyalásokat folytat egy új, egy hónapig tartó nemzetközi futballtornáról, amelynek globális televíziós közvetítési jogait az amerikai technológiai óriás szerezheti meg.

A The New York Times értesülései szerint a FIFA és az Apple közel áll egy megállapodáshoz, amely lehetővé tenné az Apple számára, hogy világszerte közvetítse az új tornát, melyet először az Egyesült Államokban rendeznek meg jövő nyáron. A megállapodást már áprilisban bejelenthetik, azonban egyelőre nem tisztázott, hogy az eseményt kizárólag az Apple TV+ előfizetői nézhetik-e majd, vagy a nem előfizetők számára is elérhető lesz.

A tervek szerint a tornát 2025 június 15. és július 13. között rendezik meg, egy olyan időszakban, amikor a játékosok számára lehetőség nyílik pihenésre a nagyobb események között. A FIFA számára jelentős költségekkel járhat az esemény megrendezése az Egyesült Államokban, hiszen több mérkőzést nagy arénákban, köztük NFL-stadionokban kell majd lebonyolítani, amelyek bérlése további kiadásokat jelent.

A szervezet reményei szerint nagy szponzorációs partnerek állnak majd a rendezvény mögött, akik hajlandóak lesznek kifizetni a világbajnokság szponzorációs díját, amely ciklusonként 100 millió dollár. Azonban, alig több mint egy évvel az esemény előtt még nem jelentettek be jelentős szponzorokat. A FIFA korábban a torna nevének Mundial de Clubes FIFA-t javasolta, de a csapatoknak jelezték, hogy ezt a nevet felülvizsgálhatják.