Észak-koreai animátorok munkája nyugati sorozatokban szankciók ellenére

Minden jel arra mutat, hogy észak-koreai animátorok vettek részt az Amazon és az HBO Max néhány animációs sorozatának elkészítésében, a nemzetközi szankciókat megkerülve, kínai közvetítők segítségével.

A washingtoni székhelyű 38 North elemzőcég jelentése szerint észak-koreai szakemberek dolgozhattak olyan nagynevű stúdiók produkcióin, mint az Amazon és az HBO Max, a nemzetközi szankciók ellenére. A kutatók egy észak-koreai internetszerveren bukkantak rá olyan fájlokra, amelyek animációkat, írásos utasításokat és megjegyzéseket tartalmaztak, kapcsolódva külföldi produkciókhoz. A dokumentumok között szerepelt az Amazon Original által gyártott Legyőzhetetlen című sorozat és az HBO Max kínálatában szereplő Iyanu, Child of Wonder is, amely a marylandi YouNeek stúdióban készül, és az Egyesült Államokban januártól elérhető.

Az amerikai szankciók értelmében az amerikai állampolgárok és észak-koreai entitások közötti kereskedelmi tevékenység szinte minden formája tiltott. A Mandiant számítógépbiztonsági cég szakértője, Michael Barnhart, aki a kutatásban részt vett, úgy véli, a nyugati cégek valószínűleg nem voltak tisztában azzal, hogy észak-koreai animátorok is részt vettek a munkálatokban. Az Amazon nem kommentálta a helyzetet, de a Skybound Entertainment azonnali belső vizsgálatot indított, és együttműködik a hatóságokkal. Az HBO Max és a YouNeek stúdió egyelőre nem reagált a jelentésre.

A jelentés szerint a megtalált anyagok arra utalnak, hogy egy közvetítő volt felelős az információk továbbításáért a gyártó cégek és az animátorok között, de a fájlokat feltöltő személy vagy személyek, valamint az érintett észak-koreai fél azonosítása nem volt lehetséges. Az Április 26 Animációs Stúdió, Észak-Korea vezető animációs stúdiója, korábban nemzetközi projekteken dolgozott, de az amerikai pénzügyminisztérium 2016-ban állami vállalattá nyilvánította, így a szankciók hatálya alá esik. Az amerikai kormány 2021-ben és 2022-ben szankciókat vezetett be azon kínai vállalatok ellen is, amelyek az észak-koreai stúdióval együttműködtek vagy közvetítőszerepet játszottak. A kutatók három kínai internetcímet találtak a szerver hozzáférési naplóiban, amelyek közül kettőt a Liaoning tartományban jegyeztek be. Barnhart szerint a szerződéseket valószínűleg Kínából szervezte ki egy fedőcég Észak-Koreába. Kína washingtoni nagykövetsége szerint Peking szigorúan betartja az ENSZ-tilalmakat, de úgy vélik, a szankciók nem jelentenek megoldást Észak-Korea esetében.