Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki

Észak-Korea egy ballisztikus rakétát indított az ország keleti partjairól, amit a dél-koreai hadsereg és a japán parti őrség is megerősített. A dél-koreai hadsereg közleményét idézve a Reuters arról számolt be, hogy a rakéta az ország keleti partjainál került kilövésre. A japán parti őrség szerint a lövedék, amely "egy ballisztikus rakétának tűnik", Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül ért földet. Egy japán kormánytisztviselőre hivatkozva az NTV azt jelentette, hogy valószínűleg egy rövid hatótávolságú rakétáról van szó.

A hétvégén Phenjan bejelentette, hogy a hadsereg egy nagy erejű, robotrepülőre való robbanófejet tesztelt. Elemzők szerint Észak-Korea olyan robotrepülőket fejleszt, amelyeket Oroszország használhat fel az ukrajnai konfliktusban. Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerint Kim Dzsongun az ENSZ tilalma ellenére fegyvereket szállított már Moszkvának.

A dél-koreai hadsereg pénteken több robotrepülőt és föld-levegő rakétát észlelt, amelyeket a Sárga-tenger irányába lőttek ki. A hadsereg közleménye szerint folyamatosan figyelemmel kísérik Észak-Korea katonai mozgásait, és ha szükséges, határozott és erőteljes választ adnak minden provokációra.

A legutóbbi kilövésre hétfőn került sor, amikor Észak-Korea egy eddig azonosítatlan ballisztikus rakétát indíthatott el a Japán-tenger felé - közölte a dél-koreai vezérkari főnöki kar. A japán védelmi minisztérium is megerősítette az eseményt, koreai idő szerint 15:04-kor észlelték a kilövést. Ez a kilövés napokkal azután történt, hogy Észak-Korea nyugati partjáról jelentett cirkáló- és légvédelmi rakétakísérleteket.

Kim Dzsongun legutóbbi katonai bemutatója egyértelmű üzenetet hordoz, és a részletek iránt érdeklődők a cikk további részében tájékozódhatnak.