Az okostelefonok és a kisgyerekek: Egyre több az online jelenlét

A brit kommunikációs hivatal, az Ofcom éves jelentése szerint egyre több 5–7 éves gyermek rendelkezik okostelefonnal, és nőtt a közösségi média használatuk is. A szülők gyakran érzik úgy, hogy nem tudnak ellenállni a kortársak nyomásának, és engedékenyebbek a közösségi média használatát illetően.

Az Ofcom brit kommunikációs hivatal éves jelentése rávilágított arra, hogy a 5–7 éves korosztályban minden negyedik gyermeknek van okostelefonja, és háromnegyedük tabletet használ. A jelentés a kisgyerekek és a média, valamint az online világ kapcsolatát vizsgálta.

A tanulmány szerint a közösségi média használata is növekedett ebben a korcsoportban: az online üzenetküldő gyerekek aránya 59 százalékról 65 százalékra emelkedett, és sokan közülük a WhatsAppot használják, annak ellenére, hogy az alkalmazás felhasználási feltételei 13 éves korhatárt írnak elő.

A szülők viszonya a közösségi médiához is változóban van: csupán 42 százalékuk használja közösen gyermekével ezeket a platformokat, és 32 százalékuk számolt be arról, hogy gyermekük önállóan használja a közösségi médiát. Ezenkívül 25 százalékról 30 százalékra nőtt azoknak a szülőknek az aránya, akik hajlandóak engedélyezni gyermeküknek, hogy a közösségi médiában profilja legyen a szabályzatban előírt minimális életkor elérése előtt.

A szülők egy része a BBC-nek nyilatkozva a kortársak nyomását említette, mint a közösségi média használatának egyik fő okát, és úgy érzik, hogy "sarokba szorítva" vannak ebben a kérdésben.

Az Ofcom Online Safety Group munkatársa, Mark Bunting elmondta a BBC-nek, hogy a népszerű alkalmazások széles körű használata ellenére a vállalatokra törvényi kötelezettség hárul a gyermekek biztonságának védelmében. Michelle Donelan, a tudományért, technológiáért és innovációért felelős államtitkár pedig kijelentette, hogy a gyermekek online védelme az első számú prioritás, és a törvény erejével óvják a biztonságukat.

Az Ofcom a kutatás alapján konzultációt tervez az elkövetkező hetekben egy átfogó javaslatcsomag kidolgozására, amely a gyermekek jobb online védelmét célozza. Továbbá, még az év folyamán egy további konzultációt is terveznek az automatizált eszközök, beleértve a mesterséges intelligenciát, az illegális és a gyermekekre káros tartalmak proaktív felderítésére való felhasználásáról.

A közösségi média és az online platformok adatvédelmi kérdései egyre nagyobb figyelmet kapnak. A Grindr, egy LMBTQ-közösségekben ismert társkereső applikáció, ismét perbe foglalták azzal a váddal, hogy kiadta a felhasználók személyes adatait, mint például etnikai hovatartozásukat, szexuális irányultságukat és HIV-státuszukat hirdetőknek. A londoni Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott kereset szerint az applikáció működtetői "rejtett megfigyelő technika" által jutottak hozzá érzékeny információkhoz, és a vádak szerint főként 2018 előtt osztották meg ezeket a szenzitív adatokat harmadik féllel, de van precedens 2018 és 2020 közötti időszakból is. A Grindr szóvivője szerint a vállalat komolyan veszi az adatvédelmet, és úgy véli, hogy „a vádak egy négy évvel ezelőtti gyakorlat értelmezésén alapulnak”.

Az Ofcom-jelentés szerint a Grindr évente 13 millió felhasználót szolgál ki, és a brit felhasználók száma körülbelül 924 ezer. Az adatvédelmi aggályok és a gyermekek online biztonsága egyre fontosabbá válik a digitális korban, és a szabályozók, valamint a jogi rendszer is egyre inkább igyekszik lépést tartani a technológiai fejlődéssel.