2027-es öttusa-világbajnokság: Budapest a lehetséges házigazda

Száz év után ismét Budapest adhat otthont egy öttusa-világbajnokságnak, amelyhez infrastrukturális fejlesztések is szükségesek lehetnek. A kormány támogatásával megkezdődhetnek az egyeztetések a 2027-es esemény kapcsán.

A magyar fővárosban az első öttusaversenyt 1927 áprilisában rendezték meg, és a sportág hazai szövetségének századik évfordulóján, 2027-ben szeretné Magyarország ismét megrendezni a világbajnokságot. Balogh Gábor, az olimpiai ezüstérmes és a Magyar Öttusa Szövetség elnöke az InfoRádióban beszélt a tervekről.

Balogh kiemelte, hogy bár még nem biztos, hogy Budapest lesz a világbajnokság házigazdája, számos érv szól a magyar főváros mellett. Ilyen például a Magyar Öttusa Szövetség centenáriuma, a korábbi sikeres világversenyek, valamint a már meglévő, de továbbfejlesztendő infrastruktúra.

A szövetség elnöke szerint a világbajnokság megrendezése gyönyörű centenáriumot jelentene, hiszen Magyarország vezeti az éremtáblázatot az aranyérmek számát tekintve kilenc világbajnoki címmel, amivel holtversenyben áll Svédországgal.

A közelgő budapesti világkupán, amely a Ludovika Campuson kerül megrendezésre, elkezdődhetnek a nemzetközi delegációval a diplomáciai egyeztetések a világbajnokság kapcsán.

Balogh említést tett arról is, hogy a 2024-es párizsi olimpia után az öttusa sportágában a lovaglás helyett az akadálysport kerül bevezetésre.

A szövetség elnöke beszámolt arról is, hogy a sportágfejlesztési stratégiát, amely az új szakág bevezetése miatt is szükséges, idén júniusban mutatják be a kormánynak. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár egy héttel ezelőtt jelezte, hogy a kormány támogatná a világbajnokság pályázatát, és elkezdődhetnek a szükséges egyeztetések.

Balogh Gábor hozzátette, hogy bár a jelenlegi versenyzéshez megvannak a szükséges infrastrukturális elemek, a cél egy olyan öttusaközpont létrehozása, amely verseny- és edzésközpontként is funkcionálhat, és akár egy világbajnokság otthonául is szolgálhat.