Az ujjropogtatás nem okoz ízületi gyulladást

Sokan hallottuk már a figyelmeztetést, hogy az ujjropogtatás káros az ízületekre, azonban a tudományos kutatások szerint ez a nézet alaptalan. A vizsgálatok egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy az ujjropogtatás nem vezet ízületi gyulladáshoz.

Donald Unger orvos gyerekkorában gyakran kapott hasonló figyelmeztetéseket, de felnőttként saját magán végzett önvizsgálatot, amely során csak a bal kezét ropogtatta, és megállapította, hogy ötven év elteltével semmilyen ízületi elváltozást nem tapasztalt. Eredményeit az Arthritis & Rheumatology szaklapban is publikálta 1998-ban.

Kevin deWeber és társai egy nagyobb léptékű vizsgálatot végeztek, amelyben több mint kétszáz ember kezének röntgenfelvételeit készítették el. A résztvevők húsz százaléka rendszeres ujjropogtató volt, de a 2011-ben a Journal of the American Board of Family Medicine szaklapban közzétett tanulmány nem talált összefüggést az ujjropogtatás és az ízületi gyulladás között.

A kutatások ellenére az ujjropogtatásról kialakult negatív kép továbbra is él az emberekben. DeWeber szerint ennek oka lehet a ropogtatás során keletkező hang, amely aggodalmat kelthet. Azonban a ropogó hangot nem az ízületek sérülése, hanem az ízületeket körülvevő folyadékban lévő levegőbuborékok kipukkadása okozza.

DeWeber elismeri, hogy a tudomány nem adhat száz százalékos bizonyosságot ebben a kérdésben, mivel ehhez hosszú távú, szigorúan kontrollált vizsgálatokra lenne szükség. Azonban a jelenlegi eredmények alapján biztosan állítható, hogy nincs kapcsolat az ujjropogtatás és az ízületi gyulladás között.

Donald Unger erőfeszítéseit a furcsa és vicces kutatásokért járó IgNobel-díjjal is elismerték 2009-ben, ami tovább erősíti azt a megállapítást, hogy az ujjropogtatás nem vezet ízületi gyulladáshoz.