Amerika mindenáron megválna a TikTok-tól

Az amerikai Kongresszus képviselőháza ismét szavazott egy olyan törvényjavaslatról, amely a TikTok értékesítésére kényszerítené a ByteDance-t. A közösségi platformot nemzetbiztonsági kockázatként kezelik, és a képviselőház mindkét oldala, a Demokraták és a Republikánusok is egyetértenek abban, hogy a kínai tulajdonostól meg kell szabadulniuk.

A Kongresszus már többször is próbálkozott a TikTok kínai tulajdonosától való megszabadulással, és a platformot közel 170 millió amerikai használja. A legújabb jogszabály-módosítási javaslat egy kétpárti együttműködés eredménye, amely arra kötelezné a ByteDance-t, hogy kezdje meg a TikTok értékesítését. A HWSW információi szerint ez a lépés minden eddiginél nagyobb egyetértést váltott ki a képviselőházban.

Az eredeti törvénytervezet hat hónapos határidőt szabott volna a folyamat befejezésére, azonban az új, módosított szöveg már kilenc plusz három hónapot engedélyez. Ezenkívül a javaslat része lett egy olyan jogszabálycsomagnak is, amely további anyagi támogatást biztosít Ukrajna és Izrael számára.

A ByteDance vállalat februárban állította, hogy semmilyen tevékenységet vagy felhasználói adatot nem oszt meg harmadik féllel, különösen nem a kínai kormánnyal. Hozzátették, hogy szerintük a törvényjavaslat sérti a 170 millió amerikai szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát.