Tízévesek lettek, de másokat ünnepeltek

Az Irodalmi Magazin szerkesztősége az alapításának 10. évfordulóján új díjat hozott létre, melynek első díjazottjai Balogh Piroska irodalomtörténész és Bánki Éva József Attila-díjas író lettek.

Az Irodalmi Magazin szerkesztősége az irodalmi élet jeles alakjainak elismerésére díjat alapított, melyet azoknak a szerzőknek szán, akik kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá a folyóirat irodalomtudományos ismeretterjesztő célkitűzéseihez. Az elismerést minden évben olyan szerzőknek szeretnék átadni, akik magas színvonalú konferencia-előadásokkal, beszélgetésekkel, tanulmányokkal és szépirodalmi esszékkel gazdagították az olvasókat és a konferenciák résztvevőit.

A díjat minden évben két kategóriában ítélik oda, figyelembe véve a tudományos tanulmányok és az inspirációs esszék területét egyaránt. Az első díjazottak Bánki Éva író és Balogh Piroska irodalomtörténész lettek, akik munkásságukkal hozzájárultak az irodalmi magazin célkitűzéseinek megvalósításához.

Az idei díjakat Nagy Márta keramikus, porcelántervező iparművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi tanára tervezte és készítette.

Az Irodalmi Magazin kiemelt feladatának tekinti az irodalomtudomány legfrissebb kutatási eredményeinek közvetítését a köz- és felsőoktatásban. A folyóirat szerkesztősége szerint csak akkor lehetnek sikeresek ebben a feladatban, ha az írásaik a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelnek, miközben a tudományos terminológiában kevésbé jártas olvasók számára is érthetőek maradnak.

A magazin szakmai koncepciójának egy másik fontos célja, hogy a tudományos feldolgozás mellett a kortárs író-társadalmat is megihlessék és reflexióra késztessék. Ezt a törekvést minden lapszámukban megjelenő inspirációs rovatuk biztosítja, ahol a tudományos diskurzust átszövő írások találhatóak.