Az Európai Bizottság célkeresztjében a Pornhub és társai

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a Pornhub, a Stripchat és az XVideos felnőtt tartalomszolgáltatóknak meg kell felelniük az új uniós online tartalomszabályoknak, amelyek értelmében kockázatértékelési jelentéseket kell készíteniük és intézkedéseket kell hozniuk a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó rendszerszintű problémák kezelésére.

A tavaly decemberben bevezetett digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján ezek a vállalatok nagyon nagy online platformokként vannak besorolva, ami kötelezi őket arra, hogy többet tegyenek a felületeiken található illegális és káros tartalmak eltávolítása érdekében.

A DSA szabályozza az online közvetítőket és platformokat, mint például az online piactereket, közösségi hálózatokat, tartalommegosztó platformokat, alkalmazásboltokat, valamint online utazási és szállásfoglalási oldalakat. Célja az illegális és káros online tevékenységek, valamint a dezinformáció terjedésének megakadályozása, a felhasználók biztonságának biztosítása, az alapvető jogok védelme, és egy tisztességes, nyitott online platformkörnyezet kialakítása.

A Pornhub és a Stripchat április 21-től, az XVideos pedig április 23-tól köteles megfelelni a DSA szigorú kötelezettségeinek. Ezek közé tartozik a kockázatértékelési jelentések benyújtása, a rendszerszintű kockázatok kezelésére irányuló intézkedések megtétele, átláthatósági kötelezettségek teljesítése, valamint az adatokhoz való hozzáférés biztosítása a kutatók számára.

Amennyiben a vállalatok nem tesznek eleget a DSA előírásainak, a globális éves forgalmuk akár 6%-áig terjedő bírságot kockáztatnak. Ez különösen jelentős összeg lehet, tekintettel arra, hogy a pornóipar globális bevételét 2024-re 97 milliárd dollárra becsülik, amelyből az Egyesült Államokból 10-12 milliárd dollár, az EU-ból pedig 9-11 milliárd dollár származik. Az XVideos a leglátogatottabb portál, havi 2,9 milliárd látogatással, míg a Pornhub a második 2,5-2,6 milliárd megtekintéssel.

A DSA minden platformra vonatkozik, és a kötelezettségek az online ökoszisztémában betöltött szerepük, méretük és hatásuk alapján kerülnek meghatározásra. A nagyon nagy online platformok és keresőmotorok különösen nagy kockázatot jelentenek az illegális tartalmak terjesztésében és a társadalmi károkozásban. A 450 millió európai fogyasztó több mint 10%-át elérő platformok esetében külön szabályok érvényesek, így a pornóoldalaknak és a szexuális tartalmú chat- és videószolgáltatóknak komoly bírságokra kell számítaniuk, ha nem lépnek az Európai Bizottság által indított eljárásokban.