Az EU eljárást indított a TikTok ellen

Az Európai Bizottság eljárást kezdeményezett a TikTok ellen, mivel a vállalat nem tett megfelelő lépéseket a gyermekek védelme érdekében a TikTok Lite alkalmazás franciaországi és spanyolországi bevezetése előtt.

Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján. A TikTok Lite alkalmazás franciaországi és spanyolországi piacra lépése előtt az üzemeltető, a Bytedance nem hajtott végre kockázatcsökkentő intézkedéseket, különösen a gyermekek védelmében.

A brüsszeli testület szerint az eljárás célja annak megállapítása, hogy a TikTok megsértette-e a DSA-t, amikor elindította a TikTok Lite-ot Franciaországban és Spanyolországban anélkül, hogy a kötelező értékelési jelentést benyújtotta volna a lehetséges kockázatok mérséklésére.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a TikTok Lite Task and Reward programmal kapcsolatban is, amely pontszerzési lehetőséget biztosít a felhasználóknak bizonyos tevékenységekért, mint például videók megtekintése vagy tartalom kedvelése. A Bytedance ezt a programot indította el előzetes kockázatértékelés nélkül, ami különösen aggasztó a platform függőséget okozó hatása miatt. A bizottság kiemelte, hogy a TikTokon nincsenek hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

Amennyiben a TikTok tevékenységei megsértik a DSA vonatkozó cikkeit, a bizottság figyelmeztetett a lehetséges jogi következményekre.

A TikToknak április 23-ig kell benyújtania a kockázatértékelési jelentését, és május 3-ig az összes kért információt meg kell osztania az Európai Bizottsággal.

Ha a TikTok nem teljesíti a határidőket, az uniós bizottság akár a cég éves jövedelmének vagy világméretű forgalmának 1 százalékáig terjedő pénzbírságot, illetve az átlagos napi jövedelmének vagy világszintű éves árbevételének legfeljebb 5 százalékát kitevő kényszerítő bírságot szabhat ki.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy ideiglenes intézkedéseket tervez bevezetni a TikTok Lite érintett programjának felfüggesztésére az EU egész területén, amíg a program biztonságosságát értékelik.

Ez a második eljárás a TikTok ellen az EU-ban, amelyet a hatékony életkor-ellenőrzés hiánya és a platform feltételezett függőséget okozó kialakítása miatt indítottak. Az első eljárás február 19-én kezdődött, mivel a TikTok előzetes vizsgálatok alapján "feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére". Emellett nemrég az amerikai képviselőház is elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely a TikTok teljes betiltására tesz kísérletet, ami azt jelenti, hogy az amerikai kormány először fogadhat el olyan törvényt, amelyben egy teljes közösségi platformot zárnának ki Amerikából.