A Bermuda-háromszög rejtélyének tudományos magyarázata

A Bermuda-háromszög rejtélye évtizedek óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, de a tudományos magyarázatok szerint nincs semmi különleges a Florida, Puerto Rico és a Bermudák közötti területen.

Az 1945-ben eltűnt 19-es járat esete, amelyben tapasztalt pilóták tűntek el egy egyszerű navigációs gyakorlat során, csak tovább növelte a Bermuda-háromszög legendáját. Larry Kusche könyve azonban 1975-ben rámutatott, hogy a területen történt incidensek száma nem magasabb, mint az óceán más részein. A különféle elméletek között szerepelt az Atlantisz technológiája és a tér-idő görbületek, de az amerikai földtani intézet tanulmányai nem támasztották alá a metánbuborékok elméletét.

A régióban gyakori hurrikánok és a korábban pontatlan előrejelzések súlyos következményekkel járhattak a hajók és repülőgépek számára. Egy friss tanulmány szerint az összefutó viharok akár 30 méter magas hullámokat is létrehozhatnak, amelyek elméletben elsüllyeszthetnek nagy hajókat, de nincs bizonyíték arra, hogy ezek a hullámok a Bermuda-háromszögben előfordulnának.

A mágneses anomáliák elmélete sem állja meg a helyét, hiszen az amerikai parti őrség nem azonosított konkrét veszélyt a területen, és egy 2013-as tanulmány sem említette a régiót a hajózásra legveszélyesebb vizek között. A Bermuda-háromszög legendája valószínűleg az emberek rejtélyek iránti vonzódása és a korai jelentések által keltett figyelem miatt maradt fenn, de a modern technológia segítségével ma már nagyobb pontossággal nyomon követhetjük az óceáni és légi forgalmat.