Izrael-ellenes tüntetők szemen szúrták a Yale zsidó származású hallgatóját

A Yale Egyetem palesztinbarát hallgatói által szervezett Izrael-ellenes tüntetésen egy csoport demonstráló megtámadta a zsidó származású főszerkesztőt, Sahar Tartakot, aki az eseményről készült filmet. A támadás során egy zászlórúddal szúrták meg a lány szemét.

Szombat este a Yale Egyetemen palesztinbarát tüntetést rendeztek, ahol Sahar Tartak, a Yale Free Press főszerkesztője és történelemhallgatója megpróbálta lefilmezni a tüntetőket. A tüntetők azonban, amikor észrevették a vallásos diáklány és barátai érkezését, egy öt főből álló csoporttal elállták az útjukat és nem engedték őket közelebb. Egyikük egy palesztin zászlót lengetett az arca előtt, majd azzal szúrta meg az arcát.

A támadás után Sahar Tartak azonnal jelentette az esetet az egyetemi rendőrségen, de nem tud arról, hogy bármilyen intézkedést tettek volna, sőt, még mentőt sem hívtak hozzá. A diáklány kórházba került, de szerencsére sérülése nem bizonyult súlyosnak, és miután kiderült, hogy nem szenvedett maradandó károsodást, hazaengedték.

A támadás mentálisan is megviselte Sahar Tartakot, aki elmondása szerint fizikailag jól van, de borzalmas mentális állapotban szenved azóta. A tüntetők többször is meglökték őt és barátait, és a diáklány észrevette, hogy a demonstrálók között voltak, akik Walid Daqqah, a nemrég elhunyt terrorista jelképeit is használták. Daqqah egy olyan sejt tagja volt, amely 1984-ben elrabolta, megkínozta és meggyilkolta Moshe Tamam IDF katonát.

A helyszínen tartózkodó rendőrök számára Sahar Tartak felvetette a tömeg feloszlatásának szükségességét, de a rendőrök azt válaszolták, hogy ehhez engedélyre van szükségük. A lánynak az is feltűnt, hogy a rendőrök létszáma elenyésző volt a tüntetőkéhez képest, mindössze hét rendőr felügyelte a körülbelül ezer aktivistát.

Sahar Tartak szerint a diákok megsértik az egyetemi szabályzatokat, és azonnal fel kellett volna őket oszlatni. Hozzátette, hogy az egyetemet átvették a diákok, és ez egy megfélemlítési taktika része.