Több mint 100 ezer iPhone-t loptak el és adtak el Kínában

Közel 100 ezer használt iPhone-t, amelyeket az Apple megsemmisítés céljából adott át, elloptak és értékesítettek a kínai használt telefonos piacon – derült ki a Bloomberg riportjából.

Az Apple csereprogramjának keretében az ügyfelek régi iPhone készülékeiket leadhatják, amikor újat vásárolnak, és cserébe kedvezményt kapnak az új telefon árából. Az ilyen módon beszámított használt telefonokat gyakran felújítják és értékesítik, különösen azokban a fejlődő országokban, ahol nagy a kereslet az olcsó, de státusszimbólumnak számító telefonok iránt. Azonban a Bloomberg nyomozása során kiderült, hogy az Apple sok esetben nem újítja fel ezeket a készülékeket, hanem egyszerűen megsemmisítésre adja el őket egy harmadik félnek.

A GEEP nevű cég, amelyet az Apple megbízott a készülékek megsemmisítésével, két év alatt több mint 500 ezer iPhone-t, 25 ezer iPadet és 20 ezer Apple Watch-ot vett át az Apple-től. A vállalat feladata az volt, hogy ezeket a termékeket környezetkímélő módon semmisítse meg. Azonban a cég három volt alkalmazottját azzal vádolják, hogy közel 100 ezer telefont loptak el, amelyek később a kínai használt piacon jelentek meg.

Az Apple 2020-ban pert indított a GEEP ellen szerződésszegés miatt, de az ügy azóta sem jutott jelentős előrelépésre. Sőt, 2025 elején az eljárás automatikusan megszűnik, ami az Apple számára kedvező lehet, hiszen nem érdekük, hogy nyilvánosságra kerüljön, miközben a környezetbarátság és fenntarthatóság jegyében kommunikálnak, valójában tökéletesen használható telefonjaikat semmisíttetik meg.