Pokoli a hőség Thaiföldön, kiadták a riasztást

Thaiföldön rendkívüli a hőség, ami miatt az ország meteorológiai szolgálata riasztást adott ki, és a tavalyi, 45,4 fokos rekord is veszélyben van.

A délkelet-ázsiai országban a szokásosnál jóval magasabb hőmérsékletek tapasztalhatók, ami miatt a meteorológiai szolgálat az egész országban riasztást adott ki a hőség, míg más régiókban a zivatarok miatt. A hőhullám olyan intenzív, hogy egy hónapon belül akár a tavalyi rekord is megdőlhet.

Áprilisban, amely általában a legmelegebb hónap a nyári monszunidőszak miatt, most még éjszaka is gyakran marad 30 fok feletti a hőmérséklet több régióban. Április 21-én például a legnagyobb hőmérséklet 41 fok volt.

A hőhullám már a hónap közepe óta tart, és a thai meteorológiai szolgálat több régióban is riasztást adott ki. A 77 provinciából 25-ben heves zivatarok és esőzések veszélye miatt, míg például Bangkok környékén a tikkasztó hőség miatt.

Az északi és északkeleti régiókban a légmozgás hiánya miatt romlott a levegő minősége és a szmog is jelentkezik, ami további egészségügyi problémákat okozhat. A meteorológiai szolgálat ezért arra kéri a lakosságot, hogy fogyasszanak elegendő vizet és figyeljenek oda az egészségükre.

Thaiföld mellett más ázsiai országokban, mint például a Kínai Köztársaságban is rendkívüli a hőség, ahol a hőmérők akár a 37,9 fokot is elérhetik, ami majdnem 10 fokkal több az ilyenkor szokásosnál.

Az ENSZ április 11-én figyelmeztetett, hogy a Kelet-Ázsiában tapasztalt hőhullám miatt 240 millió gyerek van veszélyben, és több országban a nyáron még ennél is melegebb időjárás várható.

A régióban a rekordhőmérsékletet tavaly mérték; Thaiföldön 45,4, Vietnámban 43,5, míg Laoszban 43,5 fokot is elértek a hőmérők áprilisban vagy májusban.