Rapport Richárd cáfolja a román állampolgárságot

A magyar sakkozó, Rapport Richárd határozottan cáfolja a híreszteléseket, miszerint román állampolgárságot kapott volna.

Szombaton a magyar sajtóban terjedt el a hír, hogy a világranglistán 29. helyezett magyar sakkozó, Rapport Richárd román állampolgárságot kapott. A Telex.hu-nak adott nyilatkozatában Rapport Richárd tagadta, hogy román állampolgár lenne. Elmondása szerint bár felajánlották neki a lehetőséget, ő és több más sakkozó is visszautasította azt. A sakknagymester nem érti, hogy a sajtó miért állította tényként az állítólagos állampolgárságot, és hangsúlyozta, hogy nem tett állampolgári esküt.

A román szövetség 2022 májusában kezdeményezte Rapport Richárd és szerb felesége, Jovana Rapport átigazolási eljárását. Jovana Rapport már román színekben vett részt a női Európa-bajnokságon. Rapport Richárdnak a Superbet cég tulajdonosa, Sacha Dragic által tett szponzori ajánlat lehetőséget biztosíthatna a világbajnoki cím elnyerésére a következő években. Rapport a világranglistán jelenleg 2719 Élő-ponttal a 29. helyen áll.

A sakk szabályai szerint nem szükséges valós állampolgárság ahhoz, hogy valaki más ország színeiben versenyezzen, elegendő egy bejelentett lakcím.