Újabb probléma a párizsi olimpián: elmaradhat a nyíltvízi úszás

A Szajna vízminősége miatt borzolódnak a kedélyek Franciaországban és a sportvilágban.

A Zöldpálya szerint az olimpia francia szervezőinek tavalyi bejelentése alapján már korábban is tervben volt, hogy az úszók rendszeresen edzhessenek a fővárost átszelő folyóban, emellett az idei nyári 5 karikás játékok több versenyszáma is a Szajnában valósulna meg.

A Surfrider Alapítvány által végzett tesztek azonban nem kecsegtetnek semmi jóval, hiszen a közelmúltban vett 14 vízmintából csupán egy ígérkezett biztonságosnak. A környezetvédelmi szervezet állítása szerint a víz ürülék eredetű szennyezése okozza a legnagyobb gondot.

Ez a szennyezés miatt komolyan veszélybe kerülhet a paralimpia és az olimpia több száma is. A folyó állapota egyetlen helyi lakos számára sem meglepő, hiszen már 101 éve van érvényben a fürdési tilalom Párizsban.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a folyó felsőbb szakaszain található víztisztítók esőzések idején túltelítődnek, és vannak olyan uszályok és vízparti lakások, amelyek nincsenek szennyvíz-hálózatokhoz csatlakoztatva.

A város az olimpia megrendezése érdekében 1,4 milliárd euróból épít egy 50 ezer köbméteres esővíztározót az Austerlitz hídnál, amely a viharok idején is képes visszatartani a vizet, majd megtisztítva visszajuttatja azt a csatornahálózatba.

A párizsi szervezőbizottság elnöke bízik a vízminőség javulásában, de elismeri, hogy még mindig vannak bizonytalan tényezők a verseny megvalósítását illetően. Lehetséges, hogy a triatlonból csak duatlon lesz, úszás nélkül, vagy hogy a tízkilométeres nyíltvízi úszás teljes egészében elmarad.