Orosz hiperszonikus rakéták fejlesztőmérnökét hazaárulásért ítélték el

Hét év szigorúan őrzött börtönbüntetést kapott Alexander Kuranov, az orosz hiperszonikus rakétaprogram egyik kulcsfigurája, hazaárulás vádjával egy szentpétervári bíróságon.

Alexander Kuranov, aki az orosz hiperszonikus rakéták fejlesztésében játszott vezető szerepet, hazaárulás vádjával bűnösnek találtatott, és a legmagasabb biztonsági szintű börtönben kell letöltenie hét éves büntetését. Tekintettel Kuranov 76 éves korára és az orosz börtönök rossz hírére, sokan úgy vélik, hogy ez az ítélet gyakorlatilag egyenértékű a halálbüntetéssel.

A mérnököt még 2021-ben, Ukrajna elleni támadás előtt vették őrizetbe, és vádolták meg hazaárulással, de a vádak pontos természete a mai napig nem ismert. Az orosz médiában felmerült spekulációk szerint Kuranov titkos fejlesztési dokumentumokat adhatott át külföldi hírszerző szolgálatoknak. A per zárt ajtók mögött zajlott, és a tárgyalás jegyzőkönyveit azonnal titkosították.

A hiperszonikus rakéták, amelyek a Kindzsal rakéták formájában már bevetésre kerültek az orosz-ukrán konfliktusban, katonai és civil célpontok ellen egyaránt, kiemelkedő jelentőséggel bírnak a háborúban. Ezek a fegyverek rendkívül gyorsak, akár a hangsebesség 5-10-szeresével is képesek haladni, ami elméletben megnehezíti a légvédelmi rendszerek számára a leküzdésüket. Azonban az amerikai Patriot rendszer bizonyos esetekben képes volt megsemmisíteni a Kindzsal rakétákat, mivel ezek gyorsak ugyan, de nem manővereznek. A valódi hiperszonikus fegyverek, amelyeken Kuranov is dolgozott, a sebességük és manőverező képességük révén gyakorlatilag kivédhetetlenek.

Ezzel párhuzamosan Oroszország nemzetközi kapcsolatai is folyamatosan alakulnak. Legutóbb egy nagyszabású egyezséget kötött Kínával, amely egyetértési és együttműködési memorandumot foglal magában a tengeri felkutatásról és mentésről. Alekszandr Moiszejev és Hu Csung-ming tengernagy, az orosz illetve a kínai haditengerészet parancsnokai aláírták a dokumentumot, amely a világ óceánjainak biztonsága és stabilitása érdekében szükséges együttműködés fontosságát hangsúlyozza. Moiszejev az orosz védelmi tárca szerint azért utazott Kínába, hogy részt vegyen a Csingtaóban megtartandó 19. Nyugat-csendes-óceáni Haditengerészeti Szimpóziumon, ahol előadást tart és kétoldalú megbeszéléseket folytat Kína és más országok haditengerészeti parancsnokaival.