Lengyelországban zajlik a helyhatósági választások második fordulója

Lengyelországban vasárnap reggel kezdetét vette a helyhatósági választások második fordulója, ahol a polgármesterjelöltek közül senki sem kapta meg az első fordulóban a szavazatok több mint felét.

A második fordulót 748 településen rendezik meg, és a nagyobb városok közül kilenc vajdasági székhelyen, mint például Kielce, Krakkó, Poznań, Rzeszów és Wrocław, még nem dőlt el a polgármesteri poszt sorsa. Lengyelországban összesen 16 vajdaság található, de kettőnek két-két székhelye van, az egyik a választott közgyűlés, a másik a központi végrehajtó hatalmat helyben képviselő hivatal székhelye. Az első fordulóban a 18 vajdasági székhely közül kilenc helyen, köztük Varsóban, a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció (KO) jelöltje, vagy a KO által támogatott független politikus nyert.

Az április 7-i első fordulóban a 16 vajdasági közgyűlés mandátumeloszlása is eldőlt, ahol a KO és partnerei 11 vajdaságot, míg a Jog és Igazságosság (PiS) legalább négyet irányít majd, és egy vajdaságban egy PiS-többségű koalíció is lehetséges. Egy 2018-ban elfogadott törvény értelmében az önkormányzatok hivatali ciklusa öt év, és a polgármesterek csak egyszer választhatók újra.

A szavazás egynapos, a szavazóhelyiségek reggel hét és este kilenc óra között tartanak nyitva. Az urnazárás után a három legnagyobb hírtévében közzéteszik az exit pollokat, amelyek a krakkói, a wroclawi és a rzeszówi polgármester-választásra vonatkoznak. A végeredményeket a PKW legkésőbb keddre ígéri.

Lódz megmutatta, hogyan lehet megmenteni a egy 600 éves város ipari épületeit

Újraéled a kelet- és közép-európai textilipar egykori központja, Lódz. A hatszáz éves város a múltból táplálkozva találja fel újra magát, ahol az egykori gyárnegyedből Manufaktura néven egy világszínvonalú kulturális, üzleti és gasztronómiai központ lett. A Manufaktura – amely példaként szolgál arra, miként lehet megmenteni a korábbi századok ipari épületeit – otthont ad az egykori üzemet és a tulajdonosokat bemutató múzeumnak is, ahol a még mindig működő, több mint százéves szövőgép is megtekinthető.

A lódzi állatkertben pedig a természeteshez közeli életteret nyújtva az állatoknak, a város hozzájárul a veszélyeztetett fajok védelméhez és a biodiverzitás fenntartásához. Lódz városa, amelyet sokáig elsősorban textilipari központként ismertek, ma már kulturális és turisztikai célpontként is kiemelkedik, és a Manufaktura területén akár egy teljes hétvégét is el lehet tölteni.

Varsói metamorfózis

Varsóban az egykor a szovjet gyarmatosítás jelképének tartott felhőkarcoló, a Kultúra és Tudomány Palotája nyer új életet. A palota környékén közben új, magasépületekből álló városközpont született, a felhőkarcolót pedig részben modernizálták és renoválták. Az épület hatalmas termeit lassan benépesítették a különféle szolgáltatásokat nyújtó cégek, és a 114 méter magasan lévő kilátóteraszra expressz-liftek viszik fel a látogatókat.