Gyakorlatozás közben zuhant le két japán haditengerészet helikoptere

Szombat éjjel két japán katonai helikopter, amelyek gyakorlatozás közben voltak, zuhant a tengerbe az Izu-szigetek fölött, és felmerült az a lehetőség, hogy a gépek összeütköztek. A balesetben egy ember életét vesztette, további hét személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.

A japán haditengerészet szóvivője szerint a tragédia a hétvégén történt, amikor a helikopterek a tengerbe zuhantak. A mentőalakulatok egyik áldozatot már megtalálták, de sajnos ő már nem élt. A kutatás és mentés jelenleg is zajlik, a hét eltűnt személy megtalálása érdekében nagy erőkkel folyik a munka.

Kihara Minoru, a japán védelmi miniszter beszámolója alapján a tengerben talált tárgyak a lezuhant két SH–60-as járőrhelikopter roncsai lehetnek. A miniszter hangsúlyozta, hogy minden lehetséges erőforrást mozgósítanak az emberéletek megmentése érdekében. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, de vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a helikopterek összeütköztek a levegőben.

Szakai Jositaka, a japán tengeri önvédelmi erők vezérkari főnöke leszögezte, hogy az incidenshez feltehetően nincs másik országnak köze. A gyakorlatozásban csak japán erők vettek részt, a térségben pedig nem észleltek külföldi járműveket.

Rahm Emanuel, az Egyesült Államok japán nagykövete az X-en közzétett bejegyzésében felajánlotta országa segítségét a keresési és mentési munkálatokban.

Korábban, 2023 áprilisában egy másik japán katonai helikopter is lezuhant Mijako sziget közelében, tíz emberrel a fedélzetén, akkor senki sem élte túl a szerencsétlenséget.