Izraeli támadás nyomai egy iráni légi bázison

Műholdfelvételek alapján károk keletkeztek az iszfaháni légi támaszpont légvédelmi rendszerében az izraeli csapás következtében.

A BBC által közzétett legutóbbi műholdképek elemzése során megállapították, hogy az izraeli támadás következtében károk keletkezhettek az Iszfahánban található iráni légi támaszponton. A felvételek tanúsága szerint a repülőtér légvédelmi rendszerének egy része megsérült.

Két izraeli tisztségviselő is megerősítette a rakéták becsapódásának tényét, ami Izrael első válasza volt arra, hogy Irán támadást indított ellenük. Amerikai tisztviselők szerint Izrael rakétacsapást hajtott végre, de hivatalos megerősítés ezzel kapcsolatban nem érkezett. Irán viszont cáfolta a károk keletkezését, és közölte, hogy a légvédelem sikeresen semlegesített néhány drónt. Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah köszönetet mondott a fegyveres erőknek az április 14-re virradóra végrehajtott masszív drón- és rakétatámadásért, amelyet az ország erejének és nemzetközi tekintélyének megmutatásaként értékelt.

Iszfahán jelentős szerepet tölt be az iráni atomprogramban, de a nukleáris létesítményekről és azok állapotáról nem készültek felvételek. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége megerősítette, hogy az iráni nukleáris létesítmények nem szenvedtek kárt.

Hamenei hangsúlyozta, hogy a hadsereg nemcsak megmutatta erejét, hanem az ország és a nép nemzetközi tekintélyét, illetve nemzeti büszkeségét is megőrizte. "Nem az a fő kérdés, hogy hány rakétát lőttünk ki és mennyi talált célba, az számít igazán, hogy Irán megmutatta erejét a művelettel" – jelentette ki.

Irán több mint 300 harceszközzel végrehajtott támadása megtorlás volt amiatt, hogy április elején Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak.

Péntek hajnalban erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben – elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva – Izraelnek tulajdonították. Hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó.