Megütötték a főnyereményt az Alpokban, találtak a hóban egy luxusautót

A globális felmelegedés mindent felforgatott Obertauernben, ahol a hét végén napközben bőven húsz fok feletti hőmérséklet és tűző napsütés perzselte Európa egyik legfelkapottabb síparadicsomát.

A nyolc éve ott dolgozó magyar síoktató szerint még soha nem volt ilyen hőség április második víkendjén. Obertauernben, ahol az átlagos lehullott hó vastagsága egy idényben 264 centiméter, és a hóhatár 200 méterrel történő emelkedése várható 2050-ig, a hőhullám mégis meglepetést okozott. A síparadicsom bejáratánál rövidnadrágban és ujjatlan nyári ruhákban szökdécselő turisták láthatóak voltak, ahol korábban téli sportok szerelmesei jártak. A klímaszkeptikusoknak csupán egyetlen napra kéne ellátogatniuk ide, hogy lássák a változásokat.

Thurzó Balázs, a helyi magyar síoktató, aki nyolcadik éve tanít síelni az Obertauernbe látogató turistákat, a hőhullámot sokkolónak találta. Szerinte a hóágyúzással kialakított sípályákat még tudják használni, de mindenütt olvad a hó. A helyzetet csak egy április közepén várható masszív hidegfront enyhítheti, amely ötvencentis friss hóval kecsegtet.

A Hotel Gamsleiten személyzetében dolgozó magyarok, Maya és Péter, a szezon végén hazautaznak Sopronba, ahol pihenik ki az alpesi munka fáradalmait. Maya, aki két éve dolgozik a szállodában, elmondta, hogy jól keres, de gyötör a honvágy. A politikai eseményeket is figyelemmel kísérik, kíváncsian várják, hogy alakul a helyzet Magyarországon.

Obertauernben a Gamsleiten2 fekete jelzésű sípályán Ausztria legnagyobb kincsvadász buliját rendezték meg. A verseny során harminc kincsesládát ástak el, a fődíj pedig egy 61 ezer euró értékű BMW iX1 luxusautó volt. A versenyre mintegy ezerkétszázan fizettek be 60 eurós nevezési díjat. A kincskereső kalandtúra április 12-én kezdődött, és a rajtpisztoly dördülése után a résztvevők kéziásókkal kezdték meg a keresést.

A fődíjat Julia Fussi nyerte, aki Tamswegből érkezett a versenyre. Julia egy ősöreg, húszéves autóval közlekedett eddig, de mostantól egy luxus BMW-vel fog. A télbúcsúztató forgatag hajnali háromig tartott, ahol a résztvevők és a bulizók egyaránt jól érezték magukat.

Obertauernben, a Budapesttől mintegy 500 kilométerre fekvő üdülőhelyen, a globális felmelegedés hatásai érzékelhetőek, de a környék még mindig számos látnivalót kínál, mint például a Hallstatt és a Mauterndorfi gótikus templom.