Herczeg Zoltán: Hivatalos vádemelés és letöltendő börtönbüntetés indítványozása

Herczeg Zoltán divattervezőt kábítószer birtoklása miatt 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetéssel és 3 év közügyektől való eltiltással sújthatják, továbbá több millió forintos eljárási költséget is meg kell fizetnie.

A Fővárosi Főügyészség hivatalos vádiratot küldött Herczeg Zoltán részére, amelyben a divattervezőt kábítószer birtoklásáért 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre és 3 év közügyektől való eltiltásra indítványozzák. Herczeg Zoltán a közösségi médiában számolt be arról, hogy a vádirat szerint a vád már csak "megszerzéssel elkövetett" birtoklásra, vagyis tulajdonképpen fogyasztásra szűkült. A divattervező elismerte, hogy barátaival fogyasztott kábítószert, de tagadta, hogy árulta volna azt.

Herczeg egy évvel ezelőtt, április 20-án szabadult az előzetes letartóztatásból, amit a Venyige utcai fegyházban töltött, majd ezt követően 122 napig házi őrizetben volt. A divattervező megjegyezte, hogy hálás a rendőrségnek és a nyomozóknak a munkájukért, de kevésbé elégedett a letöltendő börtönbüntetés indítványával és azzal, hogy több mint három millió forintnyi igazságügyi vegyészszakértői és toxikológus szakértői díjat is meg kell fizetnie "egyetemlegesen".

Herczeg Zoltán hangsúlyozta, hogy nem akarja sajnáltatni magát, és bízik a bíróság bölcsességében, valamint abban, hogy a társadalom és az őt ismerők, kedvelők helyes értékítéletet alkotnak majd. Végül arra kérte azokat, akik anyagilag tudják támogatni, hogy vásároljanak az oldalán.

A vádirat szerint egy 61 éves budapesti férfi 2022 tavaszától többször is adott le marihuánát egy barátjának, aki az ügy másik vádlottja. 2022. október 21-én az eladó 91 gramm marihuánát adott el társának 350 ezer forintért. A tétel meghaladja a csekély mennyiség felső határát, de nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát. A 61 éves férfi kis mennyiségben fogyasztott marihuánát és kokaint.

Az ügy másik vádlottjáról – ez lehet Herczeg –, azt írják, hogy a barátján kívül máshonnan is szerzett be kábítószert – a marihuána mellett kokaint és DMT-t (dimetil-triptamint) is, amely az ayahuasca tea egyik alapanyaga. Azt írják, hogy a vádlott 2020-tól évente párszor csekély mennyiségű marihuánával és hasonlóan csekély mennyiségű kokainnal kínálta meg egy barátját, akivel közösen fogyasztottak, 2022-ben pedig másvalakivel közösen marihuánás cigarettát fogyasztott.

Idén januárban Herczeg Zoltán egy interjúban közölte, hogy a jövőben felhagy a divattervezéssel, és lakásfelújításokkal, valamint a fenntarthatóság és klímavédelem népszerűsítésével kíván foglalkozni. A divattervezőből lakásrestaurátorrá lett Herczeget 2022 októberében vették őrizetbe, mert kábítószert találtak nála. A divattervezőnél 100 gramm fű volt, a rendőrségi közleményben megjelent 16 gramm kokaingyanús porról pedig azt mondta, hogy azt a fémdobozzal együtt mérték le, azért lett ennyi. Herczeg fél évet töltött előzetesben, 2023 májusában szabadult, és azt mondta, új értelmet nyert az élete, és egészen másképp értelmezi már a szabadságot.