A polipok rejtélyes világa

Bár a polipok és az emberek evolúciósan nagyon távol állnak egymástól, viselkedésük számos ponton hasonlít ránk. Ezek az intelligens, érző lények, akiknek személyisége lehet kíváncsi vagy félénk, még mindig számos rejtélyt rejtnek magukban. A National Geographic új sorozata, A polipok titkai, bepillantást enged ezeknek a titokzatos állatoknak az életébe.

Az etológia tudományában az 1960-as évek jelentős fordulatot hoztak, amikor is a kutatók felfedezték, hogy nem csak az emberek, hanem a csimpánzok is képesek eszközhasználatra, ezzel alapvetően megváltoztatva az állatokról és saját fajunkról alkotott képünket. Ebben a tudományos forradalomban Jane Goodall munkássága volt meghatározó. Napjainkban hasonló jelentőségű felfedezések születnek, de már a polipoknál, amelyek evolúciósan sokkal távolabb állnak tőlünk. A National Geographic A polipok titkai című háromrészes dokumentumsorozata április 22-én, a Föld napján kerül bemutatásra a Nat Geo Wild csatornán, és ugyanazon a napon a Disney+-on is elérhető lesz. A sorozat kapcsán Alex Schnell műsorvezetőt és producert, valamint Sy Montgomeryt, a Egy polip lelke könyv szerzőjét is megkérdeztük.

Földi idegenek

A polipokat gyakran emlegetik a Föld vagy az óceán idegenjeiként, és Sy Montgomery szerint a sci-fi világába kellene utaznunk ahhoz, hogy ennél eltérőbb fajokat találjunk. Az emberek DNS-e közel 99 százalékban megegyezik a csimpánzokéval, míg a polipok szervezetükben teljesen eltérnek tőlünk: a vízben élnek, három szívük van, kék vérük kering, és bőrük színét és textúráját is képesek megváltoztatni. A polipok életmódja is különbözik az emberétől, például a nőstények életük végén rakják le petéiket. Azonban az utóbbi időkben felfedeztük náluk azokat a tulajdonságokat, amelyeket korábban csak az emberekre és legközelebbi rokonainkra gondoltunk jellemzőnek, mint például az eszközhasználat.

Scarlet és Athena

Alex Schnell, aki tengerbiológus végzettségű, 15 éve találkozik rendszeresen polipokkal és tintahalakkal, és ezek az állatok ihletet adnak neki kognitív kutatásaihoz. A forgatás alatt sikerült megfigyelnie polipok és halak közös vadászatait is. A sorozatban 12 fajt mutatnak be, köztük a veszélyes mérgű kékgyűrűs polipot és a Csendes-óceánban élő óriáspolipot. Schnell egy kék polippal, Scarlettel különösen szoros kapcsolatot alakított ki, aki gyorsan megbízott benne. Montgomery szintén hasonló élményben volt része Athenával, az óriáspolippal, aki érdeklődve meresztette rá a szemét és kivörösödött az izgalomtól.

Megannyi személyiség

A polipok esetében az egyéniség különösen széles spektrumon mozog, ami kihívást jelenthet a laboratóriumi munkában és a terepen is. Az állati intelligencia, érzelmek és személyiségek kérdése az etológiában még mindig vitatott, de Montgomery szerint az evolúció és a genetikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a bolygón élő lények inkább hasonlítanak egymásra, mintsem különböznek. Schnell is egyetért ezzel, hangsúlyozva, hogy minden intelligens tulajdonságunknak evolúciós előzménye van. A polipok eszközhasználata is hasonlít az emberi viselkedésre, például amikor egy polip kagylóhéjat használ pajzsként.

Őket sem kímélik az átalakulások

A polipok helyzete is bizonytalan a tengerek és óceánok melegedése, savasodása és szennyeződése miatt. A polipokra gyakorolt pontos hatásokról keveset tudni, de a szakértők szerint bizonyos fajoknál a túlhalászat miatt csökken az egyedszám. Schnell szerint a polipok nagyon érzékenyek a környezetük változásaira. A polipok megismertetése a nagyközönséggel remélhetőleg elősegíti a védelmüket, ahogy ez az emberfélékkel is történt. Montgomery szerint az óceánok egészsége fontos mindenki számára, és a polipok segíthetnek közelebb kerülni az óceánokhoz. Schnell hozzáteszi, hogy a sorozatukon keresztül bemutatják, hogy a polipok sebezhetőek, intelligensek és képesek az érzelmekre.