Kanadai kalapácsvető óriási dobásával hódít

A kanadai Ethan Katzberg meglepetésre aranyérmet nyert a budapesti atlétikai világbajnokságon, és most Nairobiban is lenyűgöző teljesítményt nyújtott, 84,38 méteres dobásával.

Tavaly a budapesti atlétikai világbajnokságon Ethan Katzberg aranyérmet szerzett, ami óriási meglepetést okozott, hiszen még hazájában sem volt ismert figura. Azóta Katzberg esélyesként lép a dobókörbe, és ezt a hétvégén Nairobiban is bizonyította, ahol a WA Continental Tour Gold minősítésű nemzetközi versenyen 84,38 méterre repítette a kalapácsát. Ezen kívül minden dobása 81,50 méter felett volt, és kétszer is 83 méter feletti eredményt ért el.

A férfi kalapácsvetés világcsúcsa 1986 óta áll, amikor Jurij Szjedih 86,74 méteres dobásával beírta magát a történelemkönyvekbe. Az ukrán atléta 2021-ben hunyt el, és azóta sem sikerült megdönteni a rekordját. A doppingellenőrzések szigorodása miatt ma már azok a sportolók, akik stabilan 80 méter feletti dobásokat produkálnak, jó eséllyel számíthatnak érmekre.

Katzberg 84,38 méteres dobása ezért is kiemelkedő, hiszen 2008 óta senki sem dobott ilyen messzire. A magyar kalapácsvető, Halász Bence szerint a fiatalok idén különösen nagyot alkottak. Halász, aki jelenleg az olimpiai felkészülés erőfejlesztési és technikai szakaszában van, május 18-án tér vissza a versenyzésbe Chorzowban. A magyar sportoló pozitívan tekint a közelgő versenyek elé, és bízik abban, hogy javítani tud az 80,92 méteres egyéni csúcsán, jól szerepel a római Európa-bajnokságon, és az olimpián is dobogós helyért harcolhat.