Elon Muskot ünnepelték Bolsonaro hívei a riói felvonuláson

Több tízezren vettek részt azon a felvonuláson, amit a volt elnök, Jair Bolsonaro hívei szerveztek vasárnap Rio de Janeiróban, ahol a figyelem középpontjában meglepő módon Elon Musk állt.

A tech milliárdos az elmúlt hetekben az X névre átkeresztelt közösségi hálózaton keresztül támadta Alexandre de Moraes legfelsőbb bírósági bírót, aki több olyan vizsgálatot is vezet Bolsonaro ellen, amelyek börtönbe juttathatják az exelnököt. Ezek között szerepel az a vizsgálat is, amely a 2023. január 8-i brasíliai jobboldali felkelést megelőző állítólagos puccskísérletet kutatja. Musk Moraest "Brazília Darth Vaderének" nevezte, és egy "brutális diktátor" tetteihez hasonlította.

Musk online kampánya Moraes ellen válaszul arra késztette a bírót, hogy bevonja az X tulajdonosát az álhírek online terjesztésével kapcsolatos vizsgálatba. Ez a lépés felháborodást váltott ki a progresszív brazilok körében, akik szerint ez a brazil baloldali kormány aláásására irányuló nemzetközi művelet része lehet. Gleisi Hoffmann, a kormányzó Munkáspárt vezetője Musk "trágár offenzíváját" a jogállamiság elleni támadásként értékelte, míg Janja Lula da Silva, a first lady, az X-et "a demokrácia elleni összehangolt akció" részének nevezte.

Musk, aki magát "szólásszabadság-abszolutistának" nevezi, Bolsonaro követőit is lázba hozta, akik Moraest alkotmányellenes keresztes hadjárat folytatásával vádolják a szélsőjobboldali politikusok és aktivisták ellen. Moraes korábban utasította a közösségi média cégeket, köztük az X-et is, hogy blokkolják Bolsonaro szövetségeseihez vagy támogatóihoz tartozó fiókokat, és elrendelte egy sor, az exelnökhöz köthető személyiség letartóztatását. A vasárnapi felvonuláson Musk képe és neve mindenütt jelen volt, amikor Bolsonaro híveinek tízezrei gyűltek össze a riói Copacabana strandon.

Elemzők szerint a vasárnapi tengerparti felvonulás Bolsonaro legújabb kísérlete volt arra, hogy politikai erőt sugározzon, miközben egyre nő az esélye, hogy börtönbüntetést kapjon. Bolsonarót, aki 2019 és 2023 között volt elnök, eltiltották a jelöltségtől, és több büntetőeljárás van ellene folyamatban, köztük a 2022-es választási vereségét követő állítólagos kormánybuktatási kísérlettel kapcsolatos. Egy kongresszusi vizsgálat szerint Bolsonaro "egy szándékos és előre megfontolt puccskísérletért" felelős. Bolsonaro vasárnap tagadta ezeket az állításokat, és Donald Trumpot idézve harcba hívta a híveit. A Guardian szerint a vasárnapi felvonulás jóval kisebb volt, mint a korábbi tüntetések, és csak árnyéka volt annak a politikai erődemonstrációnak, amelyet Bolsonaro a 2022-es választások előtt rendezett ugyanezen a partszakaszon.

Bolsonaro idén februárban két napot töltött a magyar nagykövetségen, miután bevonták az útlevelét, hogy megakadályozzák a külföldre szökését, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A vasárnapi gyűlésen Bolsonaro és támogatói túlbuzgónak és antidemokratikusnak állították be a brazil bíróságot, miközben Alexandre de Moraes bíró ellen szónokoltak. Bolsonaro és Musk azt állítják, hogy a bíróság túllépi a hatáskörét, és ezzel aláássa a szólásszabadságot, míg a bíróság azzal érvel, hogy az online dezinformáció elleni küzdelem létfontosságú a demokrácia szempontjából.

„Musk egy olyan ember, akinek volt bátorsága, hogy néhány bizonyítékkal megmutassa, hová tart a demokráciánk, és mennyi szabadságot veszítettünk már el. Tisztelettel kérek neki egy tapsot!” – mondta Bolsonaro a gyűlésen. Gustavo Gayer jobboldali képviselő angolul szólalt fel a tüntetésen, megszólítva a milliárdos cégvezért: „Angolul fogok beszélni, mert biztos vagyok benne, hogy Musk figyeli, mi történik itt most.”

Az esemény alkalmat adott számára, hogy újból erőre kapjon jobboldali bázisa az októberi önkormányzati választások előtt, amelyeken Liberális Pártja a közelmúltbeli sikereire akar tovább építeni. Szövetségeseivel együtt a párt ezer győzelmet céloz meg a polgármesteri választásokon – a megmérettetések nagyjából egyötödét –, amivel elő akarja készíteni a terepet a Luiz Inacio Lula da Silva elnök 2026-os kihívásához.