Egy teljes család meghalt egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg légicsapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahra, és szárazföldi hadműveletet hajtott végre Ciszjordániában, több civil halálát okozva. A Rafah elleni támadásban egy teljes család vesztette életét.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint szombaton éjszaka egy légicsapás érte Rafah város egyik lakóépületét, amelynek következtében kilenc ember halt meg, akik közül többségük gyermek volt. Egy rokon nyilatkozata alapján a Tel Szultán nevű negyedben történt rakétatámadásban hat gyermek, két nő és egy férfi vesztette életét, akik mind egy család tagjai voltak. Vasárnapra virradóra újabb légitámadás érte Rafah városát, ahol további 13-an meghaltak, köztük kilenc gyermek. Az Associates Press által idézett kórházi feljegyzések szerint a kuvaiti kórház azt közölte, hogy az első csapás egy férfit, a feleségét és 3 éves gyermeküket ölte meg, a nő terhes volt, az orvosoknak a babát sikerült megmenteniük. A második csapás 13 gyermeket és két nőt ölt meg, mindannyian ugyanabból a családból.

Az éjszakai izraeli támadásokban összesen 22-en, köztük 18 gyermek veszítette életét Rafahban. A tavaly októberben kezdődött háború során rengeteg palesztin keresett menedéket Rafahban, ahol a becslések szerint a 2,3 milliós lakosság már több mint fele lehet. A gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a háborúban 34 097 palesztin halt meg, és 76 980 a sérültek száma, a legtöbb áldozat nő vagy gyermek.

Az izraeli hadsereg (IDF) közleménye szerint pénteken a Gázai-övezet északi részén fekvő Bét Hanunban lévő rakétaindító állásokat vették célba, válaszul a Hamász által végrehajtott támadásra, amely során a Gázai övezettel szomszédos izraeli Szderót várost érték rakéták.

Ciszjordániában az IDF szárazföldi katonai műveletet indított, amely során a palesztin egészségügyi hatóságok jelentése szerint legalább két palesztint megöltek és hetet megsebesítettek a Núr as-Sámsz menekülttáborban, amelyet a hadsereg kordonnal zár el a külvilágtól. Palesztin médiajelentések szerint további négy ember, köztük az Iszlám Dzsihád terrorszervezet helyi parancsnoka is életét vesztette, számos palesztint őrizetbe vettek, és jelentős károkat okoztak az infrastrukturában. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megölt tíz terroristát a Núr as-Sámsz menekülttáborban, míg a palesztin hírügynökség szerint tizennégyen haltak meg, köztük legalább egy gyerek is.

Az Iszlám Dzsihád szombaton arról számolt be, hogy fegyveresei heves tűzpárbajt vívtak az izraeli erőkkel Tulkaremben, ahol a lakosság az izraeli agresszió ellen tiltakozva általános sztrájkba lépett. Az IDF megerősítette, hogy a helyi terrorista infrastruktúra felszámolására irányuló hadműveletet folytat, válaszul a támadásokra, amelyek során négy izraeli katona is megsebesült.

Újabb összecsapásokat jelentettek Ciszjordániából is, ahol az izraeli hadsereg közlése szerint két palesztin támadt a katonákra a Hebron melletti Bejt Ejnún településnél, a tűzharcban mindkét palesztin életét vesztette. Izrael az éjjel négy libanoni célpontot is támadott, állítása szerint három célpontról van szó, ahol a Hezbollah bázisait támadták.

Az amerikai képviselők jóváhagytak egy 26,4 milliárd dolláros segélyt Izrael számára, ám a javaslatot még a szenátusnak is meg kell szavaznia; Benjamin Netánjahu izraeli elnök köszönetét fejezte ki emiatt, míg a palesztinok képviselői elítélték a lépést. Az Egyesült Államok közelebb került ahhoz is, hogy megállapodást kössenek az ENSZ-szel a gázai segélyek elosztásának módjáról. Izrael külügyminisztériuma pedig bekéreti a nagyköveteit több országból vasárnap, hogy kifejezze egyet nem értését, amiért az adott országok támogatták Palesztina ENSZ-tagságának felvetését. Az izraeli hadsereg sűrűn bombázza Rafahot, és a jelentések szerint további tüzérséget és páncélozott harci járműveket telepített a Gázai övezet peremére, ami arra utal, hogy készülnek a Rafah elleni szárazföldi offenzívára, amelynek lehetőségéről régóta beszél Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Az izraeli hadsereg itt is a Hamász terroristáit célozza, de az ENSZ mellett Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztet, hogy egy szárazföldi akció “vérfürdőhöz vezetne”.

Ciszjordániában egy 50 éves Mohammed Awad Allan önkéntes mentőápolót is lelőttek, miközben izraeli telepesek által megsebesített embereket látott el. A BBC beszámolója szerint As-Sawiya térségében történtek az összecsapások, palesztinok és izraeli civilek között. Az izraeli hadsereg megerősítette a mentőápoló halálát, és vizsgálatot indított az ügyben. Egyes médiajelentések szerint a férfival az IDF által leadott lövések végeztek, mások szerint viszont fegyveres telepesek lőtték le.