Amerikai szankciók egy izraeli hadsereg egység ellen

Az Egyesült Államok először tervez szankciókat bevezetni az izraeli hadsereg egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak.

Az amerikai kormányzat a Netzah Yehuda zászlóalj ellen készül szankciókat bevezetni, amelyet a ciszjordániai palesztinok emberi jogainak rendszeres megsértésével vádolnak. A The Guardian értesülései szerint ez lenne az első alkalom, hogy Washington ilyen intézkedést hozna az izraeli védelmi erők egyik alakulatával szemben.

A szankciók bejelentése azután vált valószínűvé, hogy az amerikai Képviselőház szavazata után Izrael 26 milliárd dolláros amerikai támogatást kapott. Az izraeli politikai vezetők, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök, élesen elleneznek minden ilyen amerikai lépést. Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy az IDF-et nem szabad szankcionálni, különösen egy olyan időszakban, amikor az izraeli katonák terrorista szörnyetegek ellen harcolnak. Benny Gantz, Netanjahu háborús kabinetjének tagja is kiállt a zászlóalj mellett, hangsúlyozva, hogy az egység a nemzetközi jogot betartva működik.

Az izraeli Haaretz információi szerint az Egyesült Államok hasonló szankciókat fontolgat más katonai és rendőri egységekkel szemben is. A tervezett intézkedések megakadályoznák, hogy az érintett egység amerikai katonai segélyeket kapjon, valamint kizárnák a katonákat és tiszteket az amerikai haderővel való közös kiképzésekből és az amerikai finanszírozású programokból.

A Netzah Yehuda zászlóalj, amely a Kfir-dandár része, 1999-ben jött létre, és főként ultraortodox zsidókból, valamint szélsőséges telepesekből áll. Az egység Ciszjordániában teljesít szolgálatot, és tagjait egy 78 éves amerikai állampolgár, Omar Assad halálával hozták összefüggésbe, aki 2022-ben halt meg szívrohamban, miután az egység tagjai elfogták, megkötözték és magára hagyták. Az eset után az USA külügyminisztériuma büntetőjogi vizsgálatot követelt.

A Netzah Yehudát később Ciszjordániából átcsoportosították Észak-Izraelbe és a Gázai övezetben is bevetették. A ProPublica múlt heti jelentése szerint az Egyesült Államok külügyminisztériuma decemberben kapott egy dossziét arról, hogyan sértik meg a Leahy-törvényt.

Nem ez lenne az első az ellenlépések sorában, amelyekkel az utóbbi időben Izrael szembesül a gázai háború és a ciszjordániai akciók nyomán szövetségeseitől. Pénteken az Egyesült Államok és az EU is szankciókat jelentett be szélsőjobboldali izraeli csoportok, NGO-k, és magas rangú személyek ellen a telepesek által elkövetett erőszakhoz kapcsolódóan. A szankcionáltak között ott van például Bentzi Gopstein, Itamar Ben-Gvir izraeli szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter szoros politikai szövetségese.

A szankciós tervektől függetlenül az amerikai kongresszus megszavazta az Izraelnek juttatandó, 9 ezer milliárd forint értékű segélycsomagot.