Afrikai gazdagság: a kontinens milliárdosai

Afrikában jelentős gazdagodás figyelhető meg, a magánszemélyek befektethető vagyonának értéke eléri a 2500 milliárd dollárt, és a következő évtizedben a milliomosok száma akár 65%-kal is nőhet. A Henley & Partners Africa Wealth Report adatai szerint a kontinensen jelenleg 135 200 milliomos él, és 21 személy mondhatja magát milliárdosnak.

Az afrikai magánszemélyek befektethető vagyonának növekedése figyelemre méltó, és a következő 10 évben további emelkedés várható. A jelentés szerint a Dél-Afrikai Köztársaság, Egyiptom, Nigéria, Kenya és Marokkó azok a piacok, ahol a legtöbb milliomos és milliárdos található, ezek az országok adják az afrikai dollármilliomosok 56%-át és a milliárdosok több mint 90%-át.

Johannesburg kiemelkedik a gazdag afrikai városok között, itt él a legtöbb milliomos, centimilliomos és milliárdos. Fokváros és Kairó is jelentős számú milliomos otthona, míg Nairobi és Lagos szintén gazdag városok közé tartoznak.

Az elmúlt évtizedben Mauritius, Ruanda, Marokkó és Namíbia milliomosainak száma jelentősen nőtt, és a következő évtizedben is hasonló növekedés várható ezekben az országokban. Mauritius különösen kiemelkedik, ahol a milliomosok száma a világ harmadik leggyorsabban növekvő piacává vált.

A luxus lakóhelyek négyzetméterárai alapján Fokváros és Grand Baie számítanak Afrika legdrágább városainak.

A Forbes listája alapján Afrika 20 leggazdagabb emberének vagyona meghaladja a 82 milliárd dollárt. A rangsor élén Aliko Dangote áll, aki 13,9 milliárd dollárral a kontinens leggazdagabb embere, őt Johann Rupert és Nicky Oppenheimer követik.

Afrika 10 leggazdagabb milliárdosának listája:

  1. Aliko Dangote, 13,9 milliárd dollár
  2. Johann Rupert és családja, 10,1 milliárd dollár
  3. Nicky Oppenheimer és családja, 9,4 milliárd dollár
  4. Nassef Sawiris, 8,7 milliárd dollár
  5. Mike Adenuga, 6,9 milliárd dollár
  6. Abdulsamad Rabiu, 5,9 milliárd dollár
  7. Naguib Sawiris, 3,8 milliárd dollár
  8. Mohamed Mansour, 3,2 milliárd dollár
  9. Koos Bekker, 2,7 milliárd dollár
  10. Patrice Motsepe, 2,7 milliárd dollár.