Mesterséges intelligencia a levegőben: párbaj az emberi pilótákkal

Az amerikai légierő a szimulátoros tesztek után most valódi vadászgépekkel is teszteli a mesterséges intelligenciát, amely emberi pilóták ellen mérkőzik meg a levegőben – közölte a DARPA.

A Pentagon kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA bejelentette, hogy a mesterséges intelligencia (MI) most már valódi vadászgépekkel is részt vesz gyakorlatokban és tesztekben, természetesen valódi fegyverek nélkül. Az MI-t egy klasszikus "dogfight", azaz közelharc szituációba helyezték, ahol egy emberi pilóta irányította F-16-os vadászgéppel került szembe.

A mesterséges intelligencia által vezetett gép az X-62A kísérleti repülő volt, amelyben biztonsági okokból egy emberi pilóta is helyet foglalt, hogy szükség esetén beavatkozhasson, bár erre végül nem került sor. A légi csatában a gépek 600 méteres távolságra kerültek egymástól, és a sebességük meghaladta a hangsebességet, elérve a 1900 km/órát. Ez a fajta intenzív harc és manőverezés a modern légipárbajokban szokatlan, hiszen a fejlett műszerek és fegyverek miatt a gépek ritkán kerülnek egymáshoz néhány kilométernél közelebb.

A DARPA szerint a mesterséges intelligencia már 21 sikeres dogfight-gyakorlaton esett át, és minden egyes alkalommal új ismereteket szerzett. Azonban arról, hogy melyik gép került ki győztesen a légipárbajokból, a Pentagon nem tett közzé információt.