A THC okozta „marihuánás éhség” rejtélye megoldódott

A THC hatására az agy azon részei aktiválódnak, amelyek az éhségérzetért felelősek, ez okozza a jellegzetes „marihuánás éhséget” – állapította meg az Ohioi Állami Egyetem kutatása.

A THC nemcsak a marihuána pszichoaktív hatását idézi elő, hanem az étvágy fokozódását is. Az agy különböző területei különböző funkciókat látnak el, így van, amelyik a hangulatot, és van, amelyik az éhségérzetet szabályozza. A THC a drog fogyasztása során az agy számos részére eljut, először a hangulatért felelős területekre, eufóriát kiváltva, majd az evésért felelős részekre, éhségérzetet generálva.

A kannabisz hatásait vizsgáló kutatások kimutatták, hogy a THC egy összetett agyi rendszert aktivál, amely a táplálkozást irányítja. A THC a receptorokkal lép kapcsolatba, és elősegíti az éhségérzetet serkentő hormonok felszabadulását. Janice Newell Bissex dietetikus szerint a THC az ízlelésért és a szaglásért felelős területeket is befolyásolja, fokozva a szagokra való érzékenységet, ami vonzóbbá teszi az ételek aromáit, és még inkább enni szeretnék az emberek.

Állatkísérletek során kiderült, hogy a THC a szaglóreceptorokhoz is kapcsolódik, így erősítve a szaglást, ami fokozza az ételek illatát, és arra ösztönzi az embert, hogy többet egyen. Egyéb kutatások szerint a THC bizonyos idegsejteket is kikapcsol, amelyek egyébként az éhségérzetet szabályoznák, valamint növeli a dopamin-szintet, ami szintén az evést ösztönzi. Bissex hozzáteszi, hogy a THC hatására azok a neuronok, amelyek evés közben normálisan kikapcsolnak, és amelyek a kielégültség érzetéért felelnek, nem így működnek, ezért maradhat el az éhség megszűnésének érzése.

Gary Wenk, az Ohioi Állami Egyetem idegtudományi osztályának igazgatója szerint az emberek tudatában vannak annak, hogy mit kellene enniük, de a THC hatására gátlásaik eltűnnek, és egészségtelen ételeket kezdenek fogyasztani. Ez gyakran súlyproblémákhoz vezet, különösen azoknál, akik már alapból is túlsúlyosak. A fokozott dopamintermelés a gátlásokat is csökkenti, így az emberek hajlamosabbak egészségtelen ételeket választani.

A THC hatásának ismeretében a kutatók olyan gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak, amelyek csökkenthetik az éhségérzetet. A klinikai kísérletek azonban mellékhatásokat, mint például depresszió vagy öngyilkossági gondolatok jelentkezését tárták fel. Egy gyógyszer, amely a THC által stimulált receptorokat blokkolta, kezdetben sikeresnek tűnt, de hamarosan kiderült, hogy a hangulatért is felelős receptorok blokkolása öngyilkosságot okozhat, így a gyógyszert gyorsan visszavonták a piacról.

Wenk összefoglalása szerint a THC hatása az étvágyra úgy is értelmezhető, hogy segíti az agyat a túlélés biztosításában, azaz abban, hogy étkezzünk. Bissex azt javasolja, hogy aki aggódik a füvezés miatti súlygyarapodás miatt, tárazzon be egészséges vagy legalábbis nem hizlaló nasikból, mint például popcorn, zöldségrudak, humusz vagy alacsony zsírtartalmú öntetek és tortillák.