Az idei év talán legnagyobb vulkánkitörése történt

Az indonéziai Sagihe szigeten található Ruang vulkán április 16–17-én kitört, és a paroxizmális kitörés után a vulkáni tevékenység jelenleg is folytatódik, bár csendesebben. A vulkanológusok előrejelzése és a lakosság gyors evakuálása révén sérülések és áldozatok nélkül sikerült kezelni a helyzetet.

A Ruang vulkán kitörése során ismétlődő nagy erejű robbanások voltak jellemzőek, és a kitörési felhő magassága elérte a 16 kilométert, ami valószínűleg a sztratoszféra aljáig is eljutott. A műholdas megfigyelések alapján a kitörési felhőben körülbelül 0,5 millió tonna kén-dioxidot azonosítottak. A vulkáni robbanásossági index (VEI) alapján a kitörés nagyságát VEI=4-es kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy több mint 100 millió köbméter vulkáni anyag került a felszínre, ebben az esetben 200 millió köbméter, mindössze három óra alatt.

A kitörési felhőben számos villám keletkezett, több mint hétezer villámot észleltek a műholdas mérések. A vulkán oldalán piroklaszt-árak (izzófelhők) alakultak ki, amelyek a parti területekre is elértek. A következő napra a zöldellő növényzet helyét sötétszürke vulkáni hamu vette át, és a falvakat komoly pusztulás érte. A környező településeket 1–1,5 méter vastag hamuréteg borította, és a födémeket a becsapódó vulkáni kőzetdarabok lyukasztották ki. A szomszédos Tagulandang szigetet is több centiméter vastag hamuréteg fedte be.

A Ruang vulkán több mint 20 éves szünet után vált ismét aktívvá, az előző, 2002-es kitörése is VEI=4-es nagyságú volt. A vulkán ritkán aktív, előzőleg több mint 50 évig nem volt igazolható kitörése. A korábbi kitörések átlagosan egy hónapig tartottak, de voltak közöttük rövidebb és hosszabb időszakok is. A jelenlegi kitörés időtartamát még nem lehet megjósolni, de ha hosszabb ideig tart és további nagy robbanások következnek, akkor a VEI index is nőhet.

A vulkán továbbra is folyamatos megfigyelés alatt áll, és szükség esetén a veszélyzónát a jelenlegi 6 kilométerről növelhetik, ami további evakuálásokat eredményezhet.