A NASA igazgatója a kínai űrprogram katonai jellegéről beszélt

Bill Nelson, a NASA igazgatója szerint Kína űrprogramja nem csupán tudományos célokat szolgál, hanem titkos katonai projekteket is magában foglal, ami geopolitikai versenyhez vezet az Egyesült Államokkal.

Bill Nelson a NASA 2025-ös támogatási igényének (25,4 milliárd dollár) kapcsán szólalt fel az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága előtt, ahol a Holdra szállás geopolitikai jelentőségét hangsúlyozta. Nelson szerint a kínai űrprogram hivatalosan tudományos célokat szolgál, de valójában titkos katonai űrprogramokat is működtetnek. A NASA-vezér aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kína befektetései révén beérheti az Egyesült Államokat az űrversenyben, és hatalmas pénzeket irányít az űrkutatásba.

Nelson felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy ha Kína előbb szállna le a Holdon, akkor az űrtestet saját területének kiálthatná ki, ami az Artemis-egyezményt sérti, amit Kína nem írt alá. Az igazgató szerint ez egy reális forgatókönyv, amelyhez hasonló helyzetet a Dél-Kínai-tenger vitatott szigetei is példázzák, és nagyon rossz példát, kellemetlen helyzetet eredményezhet, ha Kína kolonizálni próbálna a Holdon vagy az űr más területein.

A kínai űrkutatási program fejlődését Nelson azzal szemléltette, hogy Kínának jelenleg saját űrállomása, 500 műholdja van, és az elmúlt öt évben megduplázták a számukat. A New Sky pedig egy olyan rejtélyes űrjárműről is beszámolt, ami tavaly májusban közel egy éves Föld körüli keringés után tért vissza a bolygóra.