Schäfer András és az Union Berlin küzdelme a Bundesligában

A Union Berlin, amely 2019-ben jutott fel a Bundesligába, egy különleges történet főszereplője, amelyet a szurkolói véradásos életmentés kapcsán ismert meg a nagyközönség. A csapat, amely a tavalyi szezonban még a Bajnokok Ligája indulásáért harcolt, jelenleg a kiesés ellen küzd, és a 30. forduló előtt négy ponttal előzte meg a jó formában lévő Mainzot.

Schäfer András, a magyar válogatott középpályása, aki a Bayern München elleni bajnoki előtt nyilatkozott, öt döntőre számít a szezon hátralévő részében. Schäfer a 2021-es Európa-bajnokságon fejelt gólt Manuel Neuernek, a Bayern kapusának, aki most is az ellenfél kapuját védte, de a magyar játékos számára most csak a csapat győzelme számított.

Az Union Berlin stadionja, az An den Alte Försterei, vagyis az Öreg Erdészház, Köpenick városrészben található, amely az NDK része volt az egyesülés előtt. A stadion a szurkolók által épített, állóhelyekkel teli arénában 22 ezer néző előtt teltház volt a Bayern elleni meccsen, holott 60 ezer jegyigénylés érkezett. A klub filozófiáját a fapadosság és a családias imidzs jellemzi, amit a kerekes székes gyermek jelenléte is erősített a kezdőkörben.

A meccs előtti hangulatot a szpíker fokozta, aki a gyepen körbejárva mutatta be a hazai csapatot, és a közönség minden játékos neve után a "futballisten" kiáltással felelt. Az Unionnak a szezon hátralévő részében még legalább kétszer kell nyernie, hogy biztosan bennmaradhasson a Bundesligában.

Schäfer András a Bayern elleni meccsen is jól teljesített, két látványos szereléséért hatalmas tapsot kapott, és egy erőteljes lövése is megremegtette a hálót, bár csak oldalról. A Bayern azonban nem vett vissza a tempóból, és a cserék is bizonyítani akarták, hogy számíthat rájuk a csapat, így végül egy 5–1-es győzelemmel zárták a meccset. A vereség ellenére a szurkolók nem hagyták el a helyüket, és végig éltették a csapatot.